“Apocalíptica”, una exposició sobre la mort a través de la història

Sin título-1S’apropen aquells dies de l’any en què tradicionalment es recorda de forma col·lectiva els  morts, especialment els més pròxims, però la mort, que sembla intemporal, és, com a part de la vida, un mirall que reflecteix fidelment cada cultura i moment històric concret. Per això té significat i valor mirar cap el passat i veure la cosmovisió que tenia Occident a l’hora d’afrontar-la. Per mostrar com es temia i es rebia la mort als segles XVI i XVIII, l’Arxiu Històric de Girona va realitzar i produir l’exposició itinerant titulada:  “Apocalíptica. Els rastres de la mort a través de la Història”. a1Ara aquesta mostra la podrem veure a Sant Feliu de Llobregat, al vestíbul de CineBaix, des del 29 d’octubre i fins el 15 de novembre. També en el marc de l’exposició, el  29 d’octubre, dijous, a les 19:30, es farà a CineBaix una projecció gratuïta de la pel·lícula “El Séptimo Sello”, d’Igmar Begmar.

“Apocalíptica” ens mostra una doble recerca sobre la mort, d’una banda, la desenvolupada per l’antropologia física, a través de l’estudi de les restes òssies; i de l’altra, la de la història, que utilitza els documents per a la seva anàlisi.  L’exposició  fa un recorregut sobre la cultura de la mort i dóna a conèixer quan, com i de què moria la gent a l’època moderna, per això utilitza la simbologia dels Quatre Genets de l’ Apocalipsi: la Pesta, la Guerra, la Fam i la Mort.

Aquesta exposició ens manifesta una cultura de la mort molt diferent a la d’ara. Actualment, gràcies al desenvolupament tecnològic i científic s’ha posat fre a moltes antigues causes de la mort i s’ha mitigat el dolor, però ben segur que també en el camí hem perdut la connexió real i profunda que es tenia amb la naturalesa, amb la vida i amb la mort. En el present amaguem aquest trànsit fonamental i fem de la mort un episodi asèptic. Però la mort hi és present i hi serà sempre, per això de tant en tant convé recordar-ho, i per això us recomano que veieu aquesta mostra per conéixer altres formes de relacionar-s’hi molt diferents a les actuals.

Documento de Acrobat.pdf (página 11 de 12)

Realització i producció: Arxiu Històric de Girona

Comissària:  Montserrat Hosta

Idea, guió, textos i realització: Elena Garcia Guixé, David Moré Aguirre, Jaume Saló Soler, Amàlia Valls Martínez, Isabel Vallvé Albiol, Salvador Vega Ferrer.  

Organitza: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i CineBaix.


.

mluz

.

.

.

 .

toiesmesarticles

peu2

Anuncis