Caminada

La defensa antiaèria de Barcelona durant la Guerra Civil: excursió de la SEAS (Secció Excursionista Ateneu Santjustenc)

La SEAS (Secció Excursionista Ateneu Santjustenc) ens comunica que el pròxim 13 de desembre faran una sortida en relació amb la Memòria Històrica. El tema: la defensa antiaèria de Barcelona durant la Guerra Civil a través d’un itinerari. Es tracta de recorre el vesant ponent de la serra de Collserola, des del turó de la Rovira fins a Sant Just Desvern, amb l’objectiu de conèixer el lloc de la memòria de Sant Pere Màrtir, on es conserven restes d’unes bases de formigó que van formar part de la defensa antiaèria de Barcelona. També es visitarà el refugi antiaeri, recentment recuperat, que la Junta de Defensa Passiva de Sant Just Desvern va construir durant el període de la Guerra Civil.

El trajecte es farà a peu, però és una caminada suau d’unes dues hores de durada, amb parades pel mig. Les explicacions aniran a càrrec de Juli Ochoa, el qual, juntament amb Francesc Riera i Vicenç Duran, membres de la SEAS, han recopilat una sèrie de material sobre el tema.

L’itinerari
La sortida de l’itinerari curt es farà a les 9:15 h. des del Parador de Sant Just, a la Rambla, lloc on s’agafarà el bus núm. 63 fins a la plaça de la Universitat, a Barcelona. Els que vulguin fer l’excursió des de Sant Feliu poden  prendre el tren i baixar a plaça Catalunya, des d’on es poden desplaçar fins a la Gran Via on hi ha el monument dels bombardeigs de Barcelona del març 1938. El grup que surt de Sant Just hi serà en aquest indret cap a les 10 h. Després es preveu anar cap a l’estació dels Ferrocarrils Catalans (pl. Catalunya) i  prendre un tren en direcció a Terrassa o Sabadell, per baixar a l’estació Peu del Funicular. Tot seguit, es pujarà al funicular fins a la parada de Vallvidrera, després es creuarà aquest barri fins arribar a la replaceta del coll de l’Espinagosa, i es farà la resta de l’itinerari, sobre el qual, en Jordi Amigó ens ha facilitat les dades següents:

-Parada al coll de l’Espinagosa on proposen fer un mos.
-Caminada pel camí que envolta per ponent el turó d’en Cors, amb vistes sobre la vall de Sant Just i al cap d’uns 20 minuts arribada al monument Ciutat de l’Immaculada
-Explicació geogràfica aprofitant les vistes sobre el turó de la Rovira, el Port, Montjuïc i Sant Pere Màrtir.
– Caminada i pujada fins al cim de Sant Pere Màrtir.
– Explicacions de les bases antiaèries restaurades fa poc per l’Ajuntament d’Esplugues i el
Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
– Baixada a peu per la carretereta asfaltada fins a la Caseta de les Aigües, a tocar la carretera de les aigües. Caminada de 8 minuts fins al lloc on hi ha les restes de l’emplaçament del  reflector de la DECA instal·lat durant la Guerra Civil.
– Explicacions.
– Continuació a peu fins a la plaça de Mireia, lloc de picnic, també hi ha la possibilitat de dinar al Restaurant Plaça Mireia
-Possibilitat d’agafar un bus fins a Esplugues de Llobregat o bé baixar a peu fins a Sant Just (uns 40 minuts) i anar fins a l’antiga escola de l’Ateneu on al mes d’agost es va trobar un refugi antiaeri excavat a 8 metres de profunditat. Explicacions a la boca del refugi.

toiesmesarticles peu2