Parlem de fotografia (1)

He aguantat poc, eh? Sí, el cert és que sense el taller dels dilluns em sento que em falta alguna cosa però hem dit d’estar una temporada preparant nou material i no ens hem de precipitar… He pensat però que venen festes i així com l’any passat recomanàvem càmeres i objectius ara estaria bé recomanar algunes lectures que personalment m’han canviat la manera d’observar i entendre la fotografia…

En aquesta primera entrega especial per festes us porto un llibre fantàstic, d’aquells que gairebé sens un cert fetitxisme per poder-lo agafar, tocar, olorar…

‘Lección de Fotografía’ de Stephen Shore

A ‘Lección de Fotografia‘ Stephen Shore ens ajuda a observar i entendre millor les fotografies. Aquest llibre, inspirat en els anys de docència al Bard-College, crec que és un document indispensable pels qui ens agrada la fotografia i tenim aspiracions d’ensenyar-ne, així com a tothom que simplement vulgui fer millor fotografies o aprendre simplement a observar-les.

L’obra conté imatges recopilades al llarg de la història de la fotografia que juntament amb l’explicació curta però clara de’n Shore suposa un veritable descobriment fotografia a fotografia. L’objectiu del llibre és descriure els atributs formals i físics de la fotografia que constitueixen les eines de les que el fotògraf es serveix per definir i interpretar el seu contingut.

El mètode d’anàlisi que utilitza és clar i consistent. Una fotografia es pot considerar des de diferents nivells: El nivell físic, el descriptiu i el mental.

Dintre del nivell descriptiu ens ensenya a observar els quatre aspectes bàsics que transformen el món que tenim davant de la càmera: la bidimensionalitat, l’enquadrament, el temps i l’enfoc. Aquests quatre atributs defineixen el contingut descriptiu de la fotografia i la seva estructura, tot configurant la base de la gramàtica visual de la imatge.

Bé, no continuo que en cara em sortirà una sèrie sencera a propòsit del llibre..

Un llibre fantàstic per a regalar o per fer el possible que us el regalin… Un llibre que llegirem en menys d’una hora però que segurament tardarem dies i dies en assimilar…

SHORE, Stephen, Lección de Fotografia – La naturaleza de las fotografías -Editorial:   PHAIDON (ISBN 07148), 133 pàgines.

Podeu adquirir-lo només a certes llibreries on hi hagi secció de Fotografia. Si voleu fer la comanda per internet us deixo el link del FNAC: (físicament el dissabte el vaig veure a la secció de fotografia del FNAC de L’illa)

Stephen Shore, nascut a Nova York al 1947, va estar present a la Factory de Andy Warhol quan només tenia 17 anys. Als 23 es va convertir en el primer fotògraf que el Metropolitan Museum of Art de Nova York dedicava en vida una exposició individual. Des d’aleshores la seva obra s’ha exposat en museus de tot el món. Al 1982 va ser designat director del Programa de Fotografia del Bard College d’Annandale-on-Hudson, on ocupa la càtedra d’art. (extracte de la contraportada del llibre)

Bé amics, fins la setmana vinent amb una nova recomanació. Bona setmana !

tf-1

<<< Els 100 primers ‘Tallers de Fotografia’

Totes les fotografies publicades en aquest taller estan fetes i son propietat de l’autor, excepte en aquells casos que se’n especifica el contrari. Si les utilitzeu citeu la font.
Todas las fotografías que aparecen en este taller están hechas y son propiedad del autor a excepción de aquellas en que se especifica lo contrario. Si las utilizáis citad la fuente.
toiesmesarticles peu2
Anuncis