El Centre d’Estudis presenta Instants de Joana Raspall

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat inicia la seva col·lecció de creació amb un llibre de poesia de Joana Raspall titulat Instants. Aquesta obra es presentarà a la sala Ibèria de Sant Feliu, el 22 de desembre, a les 19 h. Es tracta d’un llibre integrat per 81 haikus i 42 tankas, estrofes breus escrites sota els criteris mètrics que va fixar Carles Riba, per adaptar les formes poètiques japoneses a la llengua catalana. En Joan Casas Fuster redacta la introducció i Lluïsa Cauhé, filla de Joana Raspall, fa el deliciós dibuix de la portada i contraportada.

Carles Riba, president del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, prologa el llibre en el cinquentenari de la mort del seu avi, el poeta Carles Riba, i recorda la biografia de l’autora i la seva vinculació amb aquest poeta, un dels professors de l’escriptora durant la seva etapa com a estudiant de l’Escola de Bibliotecàries. Llavors, poc abans del final de la Guerra Civil, les alumnes de l’Escola de Bibliotecàries van fer uns quaderns personals on tots i totes van fer dedicatòries uns als altres. Carles Riba li dedicà a Joana Raspall una tanka sobre on li calia cercar la inspiració poètica, que diu:

La poesia?
Cal cercar-la on tu saps ja
que és, com la gràcia
o l’aigua pura i dura
d’una font emboscada.

Per a Joana Raspall
Carles Riba

Molts anys després, en aquest llibre, Joana Raspall, que ha begut sempre d’aquesta font emboscada, contesta al poeta amb una altra tanka que es recull en aquesta obra poètica.

A la memòria de Carles Riba
Vull captar ecos de “la font emboscada”,
al seu mestratge.
Que l’aigua pura i dura
pugui arribar-me als llavis!

Joana Raspall

toiesmesarticles peu2