Parlem de fotografia (3)

Sí amics, ja sé que em direu.. què no podeu més de festes, oi? Menys mal que avui torna a ser laborable (per alguns) i els carrers tornen a ser plens de gent i els grans magatzems tornen a obrir.. i no és maco? Sobretot si tenim vacances…

Avui continuarem aquesta mini-sèrie de recomanacions amb una tercera lectura, molt més assequible a les nostres llibreries, i que completa per a mi els tres llibres de fotografia que més m’han influenciat en la forma d’observar i analitzar les fotografies.

‘Cómo se lee una fotografía’ – Javier Marzal Felici

La segona edició de ‘Cómo se lee una Fotografía – Interpretaciones de la mirada‘ ha estat publicada aquest 2009 i ha estat un dels llibres que més m’ha ordenat la forma d’abordar l’anàlisi del text fotogràfic. Es un treball acadèmic de lectura gens fàcil i que mereixeria, i és una crítica constructiva, una revisió d’estil i fins i tot treure molts fragments repetits al llarg del llibre. Dit això però, continua sent un bon text.

Us reprodueixo el text de la contraportada del llibre, senzillament no podria fer-ne un resum millor: ‘Molts crítics no oculten que el valor d’una fotografia, en el camp de l’art,  depèn senzillament de les regles del mercat. però existeixen també valors atribuïbles a una fotografia que es troben en el terreny de la subjectivitat: la capacitat de fascinar a l’observador, d’emocionar, de fer-lo somriure.. Podem dir per tant, que la fotografia constitueix un objecte d’estudi difícil d’abordar des d’una perspectiva unívoca’

Cert. Si busquem una forma analítica d’analitzar una fotografia només valorarem la seva morfologia, la tècnica emprada, la composició… però no el missatge que transmet. Aquest és un tema ben difícil que personalment treballo amb els meus alumnes per estudiar-ne perquè una mateixa fotografia es vista de forma tant diferent per un o altre observador… Analitzar una fotografia, com ho és una pintura, és un tema complexe i moltes vagades simplement ens quedem en ‘m’agrada’ , ’em diu alguna cosa’… o tot el contrari…

Aquesta obra no es que posi ordre on no en hi havia. No, el que fa es categoritzar en nivells d’anàlisi, d’una forma simple i intuïtiva, el procés d’anàlisi d’una fotografia. Un mètode barreja d’altres que hem pogut veure en les publicacions que us he recomanat. Un treball acadèmic impecable de l’Universitat Jaume I de Castelló i que us encoratjo a llegir una i altra vegada fins que trobeu el vostre propi mètode per abordar una fotografia.

Javier Marzal explica a la primera part del llibre l’estatut de la fotografia, el seu concepte al llarg de la historia , amb aproximacions clàssiques, biogràfiques, documentals, com a fet de la realitat, com a símbol,… Una interessant introducció que ens deixa preparats per abordar un procés el més generalista possible del text fotogràfic.

La segona part en Marzal desenvolupa el mètode, creant un procés per nivells: El nivell contextual, el morfològic, el compositiu i l’enunciatiu. Aquest mateix mètode l’aplica a un conjunt de fotografies que ens presenta a l’última part del llibre. Us recomano llegir aquests anàlisis per comprovar simplement com es pot extreure la informació del text fotogràfic. Crec recordar que al taller 99 ja en parlàvem d’aquest llibre i us presentava un primer anàlisi de la famosa fotografia ‘Migrant Mother‘ de Dorothea Lange.

La metodologia d’anàlisi fotogràfic està disponible a www.analisisfotografia.uji.es i segons el seu autor ha rebut, des de que es va presentar el treball en un congres al 2004, més de dos milions de visites.

Al web teniu un extracte de la metodologia i a la secció ‘Anàlisi’ tenim un bon nombre de fotografies analitzades. El cert és que he de dir que és el treball més formal de quants he vist publicats.

Tots els anàlisi els podeu baixar en pdf i a part d’introduir-nos a l’obra de fotògrafs importants al llarg de la història ens permet introduir-nos veritablement a les fotografies i viure-les com mai havíem imaginat.

La fotografia de dalt de tot, de la portada d’aquest article, és de Charles Harbutt (1970) i el seu anàlisi el teniu aquí.

MARZAL FELICI, Javier, Cómo se lee una fotografia (2009 Segona Edició) – Editorial: Ediciones Cátedra, S.A. -ISBN: 8437624290 . Preu: 18 €

.

Bé amics, la propera vegada que ens veiem ja serà l’any vinent… un any més…

Us desitjo un 2010 ple de felicitat i de… bones fotografies….

tf-1

<<< Els 100 primers ‘Tallers de Fotografia’

Totes les fotografies publicades en aquest taller estan fetes i son propietat de l’autor, excepte en aquells casos que se’n especifica el contrari. Si les utilitzeu citeu la font.
Todas las fotografías que aparecen en este taller están hechas y son propiedad del autor a excepción de aquellas en que se especifica lo contrario. Si las utilizáis citad la fuente.
toiesmesarticles peu2