Disc de la Setmana: Lee Wiley “Night in Manhattan”

El disc de avui és d’una de les més gran vocalistes, al meu entendre, d’Amèrica i possiblement de les més oblidades: Lee Wiley (1910-1975).

Lee Wiley va ser una cantant de veu sensual, conflictiva, orgullosa què donava una excessiva importància a la seva bellesa i la pèrdua d’aquesta va ser el motiu de la seva decadència a partir del 60.

En el seu haver té que va ser la primera cantant en dedicar un àlbum sencer al mateix compositor, inventant el què va ser el”songbook” i que tant popular va ser anys després.

Artista

Lee Wiley

Àlbum Night in Manhattan
Cançó que escoltes I’ve got a crush on you

Comença la seva carrera als anys 30 i va ser una influència per una jove Billie Holiday i posteriorment de Rosemary Clooney, Dinah Shore, Peggy Lee (les tietes). Grava álbums dedicats a Cole Porter, Gershwin , Rodgers & Hart, Youman-Berlin…

L’any 1950 un recull de diverses gravacions per la Columbia composen “Night in Manhattan”, temes clàssics i d’altres de composició pròpia. És perfecte en els vuit temes original (posteriorment és van afegir quatre més fent duo amb els pianistes Stan Freeman i Cy Walter), composicions que sonen delicadament sensuals amb un toc antic, gràcies a la veu de Lee Wiley que pot anar del vibrat fins a una ronquera poc comú, una veu força expressiva que pot treure de cada nota un munt de significats ben diferents.

És imprescindible escoltar amb atenció l’acompanyament discret que li fa Bobby Hackett a la trompeta, que insinua fins i tot una sotil ironia i un to una mica cool, perfecte per la seva idiosincràsia (La Greta Garbo del Jazz). Els temas amb els pianistes no i son a la mateixa alçada.

Escoltem-la i gaudim de temes com “I’ve got crush on you”, “How deep is the ocean” o “Time on my hand”, crec que és una molt bona opció per conèixer-la e impregnar-se de la seva veu.

amicsSi teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar entrant al nostre ‘grup d’amics del bloc’ a facebook i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

toiesmesarticles peu2
Anuncis