Annie Leibovitz

Va ser el dia de Reis tot dinant, quan va sortir a la conversa el magnific reportatge emès la setmana passada sobre la fotògrafa Annie Leibovitz, que vaig pensar que la idea que em rondava de fer una serie sobre fotògrafs cèlebres al llarg de la història havia de ser prou interessant. Sí, penso que sí, que conèixer l’obra dels millors fotògrafs, la seva biografia o les circumstàncies en les que van viure ens havia de servir, no per copiar, sinó per entendre perquè ells/elles eren capaços de fer bones fotografies.

1. Annie Leibovitz

(La foto de dalt és un retall de l’original de John Lennon i Yoko Ono de la portada de la revista Rolling Stone feta el 22 de Gener de 1981, el mateix dia de la mort de Lennon)

D’acord. No és una bona manera de començar un viatge per la història de la fotografia per una fotògrafa actual, però ja sabeu de les meves manies de l’anti-seqüencialitat. De fet el taller de fotografia tenía un ordre lògic d’aprenentatge però no un index seqüencial establert. Penso abordar aquesta nova serie anant endavant i enrrera en el temps, intentant que aprenguem a observar les fotografies a partir d’una perspectiva biogràfica, social i cultural però també observant les tècniques emprades per poder expressar correctament el text visual.

No sé exactament què és una bona fotografia… aquella que ens satisfà visualment? o la que potser valorem la tècnica? o millor la que ens representa la realitat?… La resposta es complexa. Potser a partir de l’observació dels grans fotògrafs en podrem treure alguna conclusió…

Crec que hem de treballar dos grans grups de fotografies o potser de fotògrafs millor dit, en direm les fotografies clàssiques (aquelles que potser volen emular els canons pictòrics i les seves regles) i les instantànies (la gran revolució de la fotografia). Aquest darrer grup m’atreu especialment i descobrirem com les instantànies trenquen les regles establertes … però això serà un pèl més endavant..

Annie Leibovitz

L’Annie no és precisament una fotògrafa d’instantànies (tot i que en té de molt bones), és una artista que es capaç de fotografiar l’ànima de les persones…

Nascuda el 1949 a Waterbury-Conneticut, Annie Leibovitz és una fotògrafa nord-americana i potser una de les millors retratistes dels darrers temps. Va ser la primera dona en exposar la seva obra a la Galería Nacional de Retrats de Washington DC, i la darrera en fotografiar al músic John Lennon, abans de que fos assassinat al 1980.

És probablement la fotògrafa millor pagada del món i ha treballat per revistes com Vanity Fair, Rolling Stone i Vogue. Amb nombrosos premis a la butxaca és nombrada per la Biblioteca del Congres dels Estats Units com ‘ Llegenda vivent ‘ (potser massa, no?).

L’època Rolling Stone

Acabada la llicenciatura en Belles Arts a l’Institut d’Art de San Francisco comença la seva etapa Rolling Stone. Al 1970 inicia els seus treballs a les ordres de l’editor de la revista, Jann Wenner i dos anys més tard ja era reportera en cap, càrrec que va tenir durant 10 anys produint més de 142 portades de la prestigiosa revista. Al 1980 la revista la va enviar a fotografiar a John Lennon i Yoko Ono, que recentment havia publicat el seu àlbum “Double Fantasy”. La idea era fotografiar-los nus però Ono s’hi va negar. El retrat, fet amb una Polaroid, mostra a Lennon nu a sobre de la Ono. Hores més tard Lennon era assassinat… i la fotografia es va convertir en potser la portada més famosa de la revista. Al 2005 la Societat Americana d’Editors la va anomenar ‘la millor portada dels darrers 40 anys‘.

L’època Vanity Fair

Al 1983 comença a treballar per la revista Vanity Fair i comença a ser coneguda per les provocadores fotografies de celebritats. Entre elles hi trobem la de la Whoopi Goldberg submergida en una banyera plena de llet i la de Demi Moore nua quan estava d’embarassada, aquesta portada va ser nomenada com la segona millor portada dels darrers 40 anys. Des d’aleshores Leibovitz dispara a un gran nombre de celebritats, que van des de Brad Pitt a Mikhail Baryshnikov. El gabinet de George W. Bush, Michael Moore, Madeleine Albright, Bill Clinton, Scarlett Johansson i Keira Knightley nues amb Tom Ford o la Nicole Kidman, en vestit de ball. Els seus retrats han aparegut a la revista Vogue, The New York Times Magazine,The New Yorker, i en les campanyes publicitàries d’American Express, entre altres.

Al 2006 la revista decideix treure un número especial dedicat al medi ambient: The green issue. A la fotografia hi apareixen junts la Julia Roberts, George Clooney, Robert F. Kennedy Jr. i Al Gore. A  l’edició de l’any següent es va crear certa controvèrsia al fer aparèixer en un muntatge a Leonardo DiCaprio al costat de l’os polar Knut, tots dos en un glacial d’Islàndia. Els Soprano, la famosa serie televisiva, també van quedar immortalitzats per la Leibovitz. Al 2007 aconsegueix l’exclusiva de Suri, la filla, fins aleshores mai mostrada, de Tom Cruise i la Holmes. Podeu veure les darreres portades de la revista clicant aquí.

Susan Sontag

Leibovitz es va reunir amb Susan Sontag el 1989 per fotografiar a l’escriptora a propòsit del seu llibre La Sida i les seves metàfores i si bé viuen en apartaments separats la relació va durar fins a la mort de Susan al 2004. Ets bona, però podries ser millor.” , d’aquesta frase que la Sontag li repetia constantment a la Leibovitz se’n pot deduir la influència de la primera.

La influència de la Sontag a la Leibovitz va ser molt forta. Al 1993 Leibovitz va viatjar a Sarajevo durant la guerra dels Balcans. D’aquest viatge tenim l’obra del noi de la bicicleta abatut per un franctirador (Bloody Bicycle, Sarajevo, 1993), una fotografia impressionant en blanc i negre que posa un parèntesi a l’estil de retratista de celebritats de la Leibovitz. Aquesta estada a Sarajevo va ser molt dura, amb franctiradors per arreu i manca de provisions.. ‘La mort és una loteria‘ afirmà… D’aquesta etapa tenim una Leibovitz més propera a Cartier-Bresson que a la gran fotògrafa de gent famosa…

Bloody Bicycle, (Sarajevo, 1993)

El llibre més recent de Leibovitz, La vida d’una fotògrafa: 1990-2005, inclou els seus retrats de celebritats més importants. Però també hi trobem fotografies de la vida personal de Leibovitz: els seus pares, germans, fills, nebots…, i Sontag. El llibre inclou fins i tot fotografies de Leibovitz d’ella mateixa, com la que mostra nua i embarassada de vuit mesos, a l’estil de Demi Moore. Va ser justament en una entrevista a propòsit d’aquest llibre que la Leibovitz declarava: ‘Amb Susan, va ser una historia de amor‘.

(Font: Extracte de l’article de Rachel Somerstein a ‘American Masters’: A Life Through A Lens i de wikipedia)

És impossible compartir amb vosaltres l’ample ventall de fotografies de la Leibovitz, aquí en teniu una petita selecció:

Us deixo amb un interessant vídeo de lainformacion.com a propòsit de la visita a Madrid (Juny del 2009) de la Leibovitz per presentar ‘A Photographer’s Life‘:

I prenent el titol de l’article aparegut a El Mundo un missatge per a tots nosaltres:

No s’acaba aquí…

No, no ens quedem aquí. Aquest ha estat simplement l’enunciat, el títol, d’una gran fotògrafa. Ara és interessant que connectats a internet exploreu les seves fotografies, articles més ben escrits, més complerts sobre la seva vida i les seves fotografies. Sabíeu que la portada del disc ‘Born in the USA’ del Bruce era d’ella?

Us deixo algunes referències gràfiques que he utilitzat per conèixer millor la seva obra:

Bé amics, tot just acabem i ja tinc il·lusió per presentar-vos al següent fotògraf… però això serà la setmana vinent.

Bona setmana !

<<< Altres articles de la serie ‘Parlem de fotografia’

.

tf-1

<<< Els 100 primers ‘Tallers de Fotografia’

Totes les fotografies publicades en aquest taller estan fetes i son propietat de l’autor, excepte en aquells casos que se’n especifica el contrari. Si les utilitzeu citeu la font.
Todas las fotografías que aparecen en este taller están hechas y son propiedad del autor a excepción de aquellas en que se especifica lo contrario. Si las utilizáis citad la fuente.
toiesmesarticles peu2
Anuncis