Disc de la setmana: Sathima Bea Benjamin “A morning in Paris”

Tornem al jazz vocal, aquesta setmana vull presentar-vos un disc d’una veu encantadora i evocadora. Sathima Bea Benjamin (1936), cantant sud-africana que s’ha mogut per la música tradicional del seu país, els estàndards, musicals, el jazz i les seves pròpies composicions.

“A morning in Paris” (1963), és un disc sorgit de la col·laboració amb Duke Ellington, els arrengaments son seus i que no és va editar fins l’any 1997. Ellington la va descobrir l’any 1962 a Suïssa i va ser el seu protector aquest primers temps a Europa, la realització d’aquest disc, va ser la veu de la seva orquestra a Newport 1965 i la seva primera gravació complerta va ser un tribut a Ellington (1979).

Veu dolça, diàfana i d’una reverberació que l’allunya d’altres veus de l’època amb un so més sec.

A morning in Paris és un àlbum fascinant, que en certa manera, la caràtula del disc, ja ens deixa entreveure, el seu tint blau, enquadrat i concís amb fons borrós, de melangia i tristor.

Artista

Sathima Bea Benjamin

Àlbum A morning in Paris
Cançó que escoltes Solitude (Duke Ellington Piano)

Podem gaudir de tres pianistes fent l’acompanyament, el mateix Duke Ellington, l’excepcional Billy Strayhorn i el seu propi marit Abdullah Ibrahim. Però el que dona un aire especial a aquesta gravació es l’aportació que fa el violinista Svend Asmussen, on no més utilitza el “pizzicato” per tocar el violi (pizzicato, tocar pessigant les cordes sense l’arc) que de vegades sona prop d’un ukelele.

En sorprendrà la capacitat de la Benjamin per projectar un sentit d’intimitat a les seves interpretacions, la relació entre els pianistes i la seva veu llisca àgilment en estilitzat fraseig, i crea contrastos entre el seu treball i l’influencia d’en Ellington. És tracta d’un debut més que digne, amb algun que altre moment de dispersió, però en general molt digne, un altre petita joia recuperada dels arxiu sonors perquè la podem gaudir.

amicsSi teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar entrant al nostre ‘grup d’amics del bloc’ a facebook i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

toiesmesarticles peu2
Anuncis