Disc de la setmana: Ron Carter “The golden striker”

Avui donarem la veu al contrabaix, element fonamental de la rítmica en el jazz, moltes vegades amagat darrera del solistes però fent la seva feina de posar una base per la posterior interpretació de les melodies o marcant el camí a seguir a les improvisacions. Encara és dels més originals i referencia per les noves generacions de contrabaxistas.

No parlaré de qualsevol contrabaixista, no, parlaré de Ron Carter (1937), una eminència en l’instrument, al què ha deslliurat del seu paper com component de la secció rítmica per donar-li veu solista.

La seva biografia està marcada pel quintet de Miles Davis dels 60, i per més 2500 col·laboracions en forma de discs dels millor jazzmens de tots els temps, a més a més de memorables duetes, amb Helen Merrill, Jim Hall, Joe Henderson, Richard Gallinao…

The Golden Striker (2002) és l’intent per sortir de la rutina de Ron Carter, deixar de costat les innumerables sessions més o menys acadèmiques de les últimes dècades, per buscar una llibertat que potser no acaba de obtenir del tot en aquest àlbum.

Artista

Ron Carter

Àlbum The golden striker
Cançó que escoltes The golden striker

Per això tria com acompanyants dos dels musics més interessants del moment Mulgrew Miller (piano); Russell Malone (guitarra). El material triat per aquesta sessió s’inicia amb el tema que li dona nom ,homenatge a John Lewis, una revisió força engrescadora del “Concierto de Aranjuez” i d’altres sense excessiva espurna, no és un disc que carregui emocianalment a qui ho escolta.

Però sí que és interessant per el joc dels tres instruments, no hi ha bateria i la força rítmica recau a l’esquena d’en Carter, amb un so molt especial del seu contrabaix, sord massís, enorme, diferent a com sonen altres contrabaixos en els discos de jazz.

Possiblement no és un dels seus millor disc, però el recomano perquè és suau, subtil e intel·ligent.

amicsSi teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar entrant al nostre ‘grup d’amics del bloc’ a facebook i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

toiesmesarticles peu2