Disc de la setmana: Ella Fitzgerald “Twelve night in Hollywood”

Amb la publicació d’aquesta recopilació a finals del 2009 no tinc més remei que recomanar-la. És Ella… Ella Fitzgerald (1917-1996) en el seu estat més pur, quatre discs que recullen les seves actuacions en directe al Crescendo de Hollywood, “Twelve night in Hollywood”, és el nom d’aquesta meravella (els tres primers gravats al maig del 61 i el quart al juny del 62).

L’inici de tot això va ser un àlbum sota el nom de “Ella in Hollywood” 12 cançons amb una post producció plena d’aplaudiments exagerats i una sobre saturació en el registres van fer què no tingues el èxit desitjat.

Que té d’especial aquesta recopilació?. El moment, Ella venia de triomfar amb una serie de discs interpretant els songbooks del més importants autors, gravats per Verve , on estava totalment encotillada, era la veu melòdica del moment, és limitava a cantar nota a nota amb una perfecció tal les cançons que no tenien cap aportació particular de la seva encisadora veu, discs sempre guarnits artificialment de conjunts de cordes, atmosferes de coto, baixos flonjos.

Si tenim en compte que el gran enemic del jazz és aquesta perfecció, aquest disc ens presenta a Ella en directe on treu tota la seva força desbocada, la veu com instrument poderós i versàtil, l’agitació la potencia. Així el temes ràpids sonen contundents, potents, amb rabia, i tant els mitjos com els lents, és tal la força que transmet-eix què li costa baixar una marxa, sonen poc continguts, nerviosos però carregats de brillantor.

Artista

Ella Fitzgerald

Àlbum Twelve night in Hollywood
Cançó que escoltes Mack the Knife

Es fa acompanyar per grans musics, Lou Levy, Herb Ellis, Stan Levey…tan resolutius com imperceptibles, no tenen cap protagonisme, tenen molt clar que lo seu és la discreció que el més ‘important és Ella Fitzgeralt.

Quatre Cd’s plens de moments excepcionals, de força on Ella ens dona una lliçó del que ha de ser el jazz vocal, el swing, l’scat, és despulle dels ensucrats songbook en que s’estava encasellen, per demostra-nos que és la millor cantant de jazz de tots els temps.

amicsSi teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar entrant al nostre ‘grup d’amics del bloc’ a facebook i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

toiesmesarticles peu2
Anuncis