Sieben Frühe Lieder

SIEBEN FRÜHE LIEDER:  Die Nachtigall

Comencem una època fascinant que de vegades fa una mica de por o vertigen a causa de la fugida poc a poc de la tonalitat cap a terres obscures i incòmodes: l’atonalisme i el dodecafonisme. Passem d’aquell so que ens manté en terra ferma i orientats en totes les dimensions i de cop ens deixa sols i perduts en l’abisme.

Avui parlarem d’un compositor que a mi em va fascinar absolutament quan vaig anar a veure la seva òpera Wozzeck. En algun moment posaré algun fragment per parlar-ne. Avui però ens quedarem en un Berg encara tranquil i entenedor tot i que poc a poc ens va marcant la seva línia. Compositor que va formar part de la Segona Escola de Viena juntament amb Schönberg (del qui va ser deixeble) i Webern. Tot i practicar l’atonalitat, el dodecafonisme i tendint a l’estètica expressionista, la sonoritat de la seva música evoca la tonalitat i el romanticisme.

Alban Berg, va néixer a Viena l’any 1885 i va morir el 1935 a la mateixa ciutat amb tan sols 50 anys. Berg va ser un gran apassionat de la literatura, sobretot en la poesia. Ell va dedicar la meitat de la seva creació a la veu a través dels seus lieder i l’òpera. Alban Berg va formar part de l’ èlit cultural vienesa d’aquella època, amb artistes de la talla de Zemlinsky,  Klimt, Karl Kraus, Altenberg…

El lied d’avui és de la seva primera època, quan era alumne de Schönberg, és un lied amb lletra de Theodor Storm, que forma part d’un conjunt de cançons de joventut on s’hi sent un clima emocional colpidor i contingut. Aquest cicle de lieder és una peça marcada per l’època de transició que es vivia a Europa i on conviuen el gust de la tradició d’Strauss i Wagner amb la idea de renovació. Els set lieder són:

1. Nacht
2. Schilflied
3. Die Nachtigall
4. Traumgekrönt
5. Im Zimmer
6. Liebesode
7. Sommertage

Els lieder no estan compostos com un cicle íntegre originàriament, guardant poca connexió entre ells.  Estan escrits entre l’any 1905 i el 1908. El 1907 va estrenar els tres primers i finalment els va integrar en els Sieben frühe lieder.
Són unes cançons de joventut on encara hi trobem un llenguatge clarament tonal, una mirada nostàlgica al passat just abans de començar una nova experiència per l’atonalitat i el dodecafonisme que el portaran a escriure les seves grans obres: Wozzeck i Lulú.

Escoltem dues versions formidables d’aquest deliciós lied. Per una banda la fantàstica Anne Sofie von Otter i per altra una també esplèndida Renee Fleming.

VON OTTER

RENEE FLEMING

Lletra:


.

<<< Veure tota la serie ‘El Lied’

.

tf-1

Anuncis