Disc de la setmana: Jackie McLean “Bluesnik”

Reprenc la meva secció setmanal amb un clàssic del jazz dels 50, 60 i 70 Jackie McLean (1932-2006), virtuós del saxòfon alt, seguidor en un principi de la música d’en Charlie Parker, velocitat en el fraseig, riquesa melòdica, aviat la seva excel·lent tècnica i un sentit molt especial del swing li van fer evolucionar a connotacions més modernistes acostant-se cap al hard bop.

Va tindre la sort de treballar amb grans musics que a la vegada li van fer de mestres, Miles Davis, Charles Mingus, els Jazz Mesengers d’Art Blakey, fins que va trobar el seu propi camí i va donar el pas de crear la seva pròpia banda

El disc “Bluesnik” (1961), pertany a la seva etapa per Blue Note, la més fructífera i de màxim nivell creador. Em sembla un dels seus discs més accessibles, els sis temes del disc original s’han vist augmentat amb dues versions alternatives “Goin’ way blues” i “ Trochin”. S’envolta dels millors musics del moment, Freddie Hubbard trompeta, i el piano d’en Kenny Drew.

Artista

Jackie McLean

Àlbum Bluesnik
Cançó que escoltes Drew’s blues

Trobarem tota classe de “tempos”, estils i ambients, sentiment de blues però no tots els temes son blues en la seva estructura melòdica. Em perdo en dos moments estel·lar “Drew’s blues” i la meravellosa “Trochin”, aquests si que son grans moments de blues. El swing de la secció rítmica és innegable, la interacció de Drew (piano) amb Pete la Roca (bateria) crea atmosferes de continuo moviment.

La resta música de gran qualitat, molt propera al Hard bop, amb un excepcional treball en la part d’improvisació tant de McLean com un molt jove Hubbard que ja ens deixa tocs de la seva gran qualitat com a trompetista.

Un altre d’aquests discs per ser escoltat un munt de vegades i a totes li treure’m noves connotacions… a gaudir-lo i compte amb els pues que es belluga’n sols.

Si teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

toiesmesarticles peu2
Anuncis