Estelí i Sant Feliu

La setmana passada, a l’Ateneu, vaig  tenir una llarga i interessant conversa amb dues nicaragüenques que viuen a Sant Feliu:  la Karla i la Norma.

Karla Guevara porta tres anys a Catalunya. Va venir de Managua a fer un màster d’arquitectura i s’hi va quedar. Ara treballa perquè li reconeguin el seu títol de llicenciada, fa tasques de disseny gràfic i de pàgines web, i participa en projectes de cooperació.

Norma Velasquez va arribar a Sant Feliu l’any 2002. És filòloga i mestra d’anglès en una escola de Cornellà i procedeix del departament de Nueva Segovia, al Nord de Nicaragua, prop de la frontera amb Hondures, una de les zones més castigades per la contra durant la guerra dels anys vuitanta. Durant aquell temps va marxar amb la seva família cap a Estelí fugint de la violència i, anys més tard, va conèixer l’Oriol, un santfeliuenc que treballava en projectes de cooperació. Els resultat us els podeu imaginar.

La Karla i la Norma eren petites quan la revolució sandinista però els hi va deixar una empremta que no oblidarien mai.

Dimecres passat m’explicaven que estaven enfeinades en l’organització de les activitats de la celebració del 25è aniversari de l’agermanament entre  Sant Feliu  i Estelí.

Han passat 25 anys des que Sant Feliu comencés a treballar amb Estelí. Primer a través de la Mesa de Nicaragua, més tard per mitjà de l’Associació per al Foment i Amistat dels Pobles (AFAP). Xavi Sánchez em recorda els  inicis i m’explica la feina feta durant aquests anys. A mitjan dels anys vuitanta, Sant Feliu de Llobregat va començar a ajudar un poble que tenia necessitats. Un poble que es rebel·lava contra la injustícia i que volia construir el seu propi destí. Una comunitat que vivia la revolució sandinista. Durant aquell temps, persones de Sant Feliu van fer estades a Estelí, les anomenades “Estades Solidaries”, ho feien per col·laborar en diversos projectes de cooperació. Van dedicar el seu temps, diners i esforços a ajudar-los, però allà van trobar moltes més coses que les que oferien: entusiasme, vitalitat, esperança, valor…. Recentment el Xavi ha posat per escrit aquesta i altres experiències de l’AFAP, i per això ha rebut el primer accèssit dels Premis de cohesió social que organitza Comissions Obreres del Baix Llobregat. Aquesta experiència la tindrem aviat en format de llibre i Xavi la podrà compartir amb els que  hi estiguin interessats.

Els actes del 25è. aniversari de la col·laboració amb Estelí es faran aquest cap de setmana. Els dies 18, 19 i 20 de juny es reunirà a Sant Feliu la Coordinadora Europea Estelí de ciutats que treballen en els projectes de cooperació amb aquesta ciutat. La finalitat és fer una valoració de l’estat dels projectes de cooperació. Les ciutats són Bielefeld (Alemanya), de Delft (Holanda), d’Evry, de Sheffield (Anglaterra), Sant Feliu, (a través de l’AFAP)  i la “Oficina de las Ciudades Hermanas-Casa del Mundo” d’Estelí.

Hi ha previst fer una exposició fotogràfica sobre Estelí i un sopar solidari. La Karla ha treballat en el disseny de l’exposició “Estelí a Sant Feliu (1984-2009). 25 anys en perspectiva”, que es podrà veure del 18 al 30 de juny a l’Ateneu de Santfeliuenc. La inauguració serà divendres vinent a les 20:00 h. La mostra està dedicada a totes aquelles persones de Sant Feliu que hi han participat, a la ciutadania d’Estelí i a les ciutats germanes d’Europa que han treballat i encara treballen en els projectes. Es vol fer memòria dels valors i els motius pels quals van començar una via de solidaritat. A través de les imatges es recolliran les vivències, els vincles i els llaços teixits al llarg d’aquests anys. Darrera hi va haver la voluntat de la ciutadania i de les seves institucions de compartir un camí i una coneixença, que va donar lloc a l’agermanament oficial entre les ciutats d’Estelí i de Sant Feliu de Llobregat.

Peter Clark, el coordinador de l’Oficina de les Ciutats Germanes-Casa del Món, i l’Alcalde d’Estelí faran una xerrada sobre la situació actual d’Estlelí i Nicaragua, el  dissabte, dia 19 de juny, a les 19:00 h, a l’aula de cultura de l’Ateneu Sanfeliuenc.
El mateix dissabte 20 de juny, a les 20:30 h, a l’Aula Alfons Comin, la Karla i la Norma s’encarregaran del sopar,  faran un àpat nica:  gallo pinto (arròs amb “frijoles”). També hi haurà música per arrodonir la festa. Els que us hi volgueu apuntar, cal que reserveu plaça (fins el dimecres, dia 16), i  envieu  un mail per fer-ho sfafap@hotmail.com

La Karla i la Norma enyoren Nicaragua, el seu petit país ple de volcans i la seva gent oberta i vital, com elles, però a Sant Feliu han fet molts amics. Quan passejo amb la Karla pels carrers de la ciutat sempre trobem persones que la coneixen i la saluden.

Darrera d’Estelí-Sant Feliu hi ha les històries de la Karla, l’Oriol, el Xavier, la Norma, la Maria, l’Alejandro, el Manuel… i de moltes altres persones de Sant Feliu i Nicaragua, persones que van viure i viuen els valors de la solidaritat, persones que es resisteixen a creure que la crisi és una deserció.

Avui penso també en les més joves, en Camila i Violeta i potser en altres més, que volen conèixer Nicaragua i saber de primera mà com és el país. Per això us recomano que, per fer boca, no us perdeu l’exposició i altres activitats del 25è aniversari de l’agermanament.

Podeu veure algunes fotografies de l’exposició “Estelí a Sant Feliu (1984-2009). 25 anys en perspectiva”:

 


 

<<< Veure més articles sobre Sant Feliu de Llobregat

.