Disc de la setmana: Thelonious Monk “Thelonious Monk Trio”

Jazz en majúscules, és la meva proposta d’avui. Un pianista que és un dels grans creadors de l’historia del jazz. El seu univers musical és un món apart, va ser un dels pares del bebop, però aviat la seva originalitat el va allunyar de qualsevol estil.

Thelonious Monk (1917 – 1982), personatge excèntric, de procedència fosca i autodidacta. El tinc catalogat com un dels més grans compositor de jazz, es clar que per darrera de Duke Ellington. No va compondre més de 60 temes, tots ells perfectament reconeixibles per un sentit molt particular de la forma.

Els musicòlegs parlen de que Monk va organitzar els elements melòdics, harmònics i rítmics del jazz modern. Les composicions són esbossos en continua construcció. Particularment el que més m’agrada d’ell, és la utilització dels espais, silencis, i dissonàncies. És original fins i tot com percudeix el teclat, amb el dits totalment estesos treu un só gairebé metàl·lic.

Artista

Thelonious Monk

Àlbum Thelonious Monk Trio
Cançó que escoltes Blue Monk

El disc que he triat és un disc què recull les gravacions fetes en trio de l’any 1952 al 1954 amb el nom de “Thelonious Monk Trio”, on podrem apreciar el seu art al piano, així com la peculiaritat de les línies que crea i les seves dissonàncies característiques dins l’estructures de la melodies.

Gaudirem de la perfecta interacció amb el contrabaix i la bateria i com Monk troba l’espai necessari per les seves exploracions. La majoria son composicions pròpies, “Blue Monk” “Monk’s dream” i un parell d’estàndards com “Just a cigolo” o “These foolish things”,  ens descriuran a la perfecció el ben anomenat “univers Monkia”.
.

Si teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

toiesmesarticles peu2
Anuncis