Disc de la setmana: Charlie Haden Quartet West “Haunted Heart”

Charlie Haden (1937), sempre ha sigut un transgressor dintre de la música de jazz. Músic de gran vitalitat, després d’uns inicis amb Art Pepper, li porten a crear una sonoritat pròpia, nous llenguatges que al costat de musics com Don Cherri i Ornette Coleman el duen a establir els fonaments del free jazz.

Amb el temps i la seva capacitat creativa transgressora, com deia abans, ompla el jazz d’espais de llibertat i deixant constància de la seva gran qualitat com contrabaix.

Haden però mai es va estancar en cap dels estil del jazz, de la música dissonant del 60/70, més tard com membre de la Liberation Music Orchestra, però els últims anys sembla tornar a una música més consonant.

A mitjans del 80 Haden crea el Quartet West al costat de Ernie Wats i Alan Broadbent, que és la formació del disc que avui os recomano “Haunted Heart” (1992). Quasi 25 any escoltant els seus projectes i encara avui dia em semblen únics, la seva vigència segueix intacta.

Artista

Charlie Haden Quartet West

Àlbum Haunted Heart
Cançó que escoltes Haunted Heart (With Jo Stafford)

Amb aquest projecte Haden no se sembla a cap altre contrabaix, busca línies de expressivitat aparentment fàcils, fuig del efectismes estalviant-se notes que sap triar amb tanta saviesa i a la vegada naturalitat.

Crea un tipus d’homenatge al genere del “noir jazz” que va inspirar les bandes sonores del cinema fet anys 40 i posteriorment al fet a França al 60/70, afegint al so del grup velles gravacions de veus com la de Billie Holliday, Jeri Southern i Joe Stafford. Els estàndards es barregen, amb clàssics del jazz modern (Tristano, Powell, Parker) fosos en un equilibri admirable d’energia i elegància.

Poques vegades la música moderna va reviure de forma tan perfecte un temps i un lloc de l’historia com ho fa en Charlie Haden amb la seva banda. Un disc per als fans del jazz clàssic i romàntic.

.
Si teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

toiesmesarticles peu2