El cielo bajo los pies, una novel·la amb història

El cielo bajo los pies, una novel·la amb història

El 20 de gener a les 19:30 hores, al saló dels Àustria del Palau Falguera, podrem assistir a la presentació del llibre d’Elsa Plaza: El cielo bajo los pies. Es tracta d’una novel·la negra inspirada en uns fets reals sobre una santfeliuenca acusada d’assassinat l’any 1912: Enriqueta Martí Ripoll (1868-1913).

El cas d’Enriqueta Martí va ser un cas de gran ressò en la premsa del moment. Va ser acusada d’assassinar nens i nenes, i de fabricar ungüents amb la sang d’infants, destinats a aconseguir la immortalitat. Aquest afer va tenir una gran difusió en la premsa de tot el país. Va ser un cas mediàtic: el cas de “La vampira del Raval”. Sobre el tema s’han escrit tres llibres, però Elsa Plaza fa una aportació diferent perquè situa el context històric de l’època, treballa documents d’arxiu sobre el cas, i ho fa trencant els mites de l’època, des d’una visió d’historiadora i a través d’una trama detestivesca que resulta molt amena. L’autora deconstrueix el relat misogin que va construir la premsa de l’època i les mentides que s’hi van recollir. Des d’una perspectiva  d’història de les dones i sota una anàlisi de classe, ens parla de la prostitució, la marginació i la pobresa de Barcelona. Un temps on hi havia por a que es repetissin els conflictes socials que van portar a la Setmana Tràgica i on les autoritats i els mitjans de comunicació de llavors necessitaven un boc expiatori. Darrera de la prostitució hi havia destacades personalitats del moment, que van restar amagades.

La trama se situa en la Barcelona que va de 1909 a 1910. La seva autora, Elsa Plaza, va investigar a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat els antecedents familiars i la infantesa d’aquesta dona. Enriqueta Martí va néixer a Sant Feliu on va viure-hi fins els 17 anys, quan es va traslladar a Barcelona. Era de cal Lindo, una casa del carrer de Falguera.

En la presentació del llibre, Elsa Plaza ens parlarà del assaig que està actualment elaborant, on analitza el context de Barcelona i Sant Feliu durant les dues primeres dècades del segle XX. Uns anys de gran agitació social, en els quals neixen i bullen  diversos moviments socials, com l’anarquisme, el feminisme, l’esperantisme, l’espiritisme i la renovació pedagògica de l’Escola Moderna, entre altres.

(1) Grup de periodistes rient mentre tenen entre les seves mans les robes que acaben de treure en l’escorcoll de la casa d’Enriqueta a Barcelona, després de la seva detenció. Segons l’autora, reien perquè Enriqueta, una dona pobra, tenia roba blanca amb cintes, pròpia de dones d’una condició social superior.

(2) Enriqueta al judici per corrupció d’una menor, octubre de 1912.

(3) Enriqueta a la sortida de la presó per portar-la al jutjat. 1912.


 


tf-1