Disc de la setmana: Lennie Tristano “Lennie Tristano/The New Tristano”

Qui és en Lennie Tristano?. En Lennie Tristano (1919–1978), ceg des de la infantesa, va ser un pianista misteriós quasi secret, intel·lectual i fred. Es va mantindre fora dels circuits típics del jazz, però a l’ombra ha estat un dels músics més influents dels anys 50. I una llegenda, encara abans de la seva prematura retirada.

Innovador, va ser el creador del que molt temps després es diria “free jazz”. Va modificar la velocitat de les cintes, i per aconseguir un major nivell de polirítmia va sobreposar gravacions, va ser molt criticat. Posteriorment va aconseguir, tocant sol, superposar en viu patrons rítmics absolutament diferents entre si.
El disc d’avui és complexe, per poder entendre’l és important la petita introducció que he fet. El disc en si son dos “Lennie Tristano” (1955) i “The new Tristano” (1962). El que té la digitalització, ens permet escoltar dos Lp’s en un sol Cd (però amb un greu problema, per manca d’espai s’han tret de sobra “C minor complex”, per a mi el més important tema dels genials solos de piano), sempre el podrem trobar a la reedició en Cd de The New Tristano.

Artista

Lennie Tristano

Àlbum Lennie Tristano/The New Tristano
Cançó que escoltes East thirty second

.

El CD inclou quatre temes gravats amb trio, “Line Up”, “Requiem”, “Turkish Mambo” (con las controvertides i complexes sobre gravacions). Els altres son en viu, on podrem apreciar les subdivisions rítmiques que fa en les seves interpretacions. En ells apareix, descarnat, el més pur estil Tristano, lliure, agosarat i creatiu del jazz.

Escoltarem amb aquestes immillorables gravacions de l’ Atlantic, la seva habilitat per a executar invencions melòdiques i harmòniques a altes velocitats, la capacitat de tocar la seva pròpia línia de baix, combinacions de la mà esquerra estridents amb canvis de tempo i torrents de notes.
El viatge d’avui és complicat, però val la pena endinsar-se. Descobrir la música d’en Tristano, ens obrira un univers intim, passarem de puntetes, però mai sortirem com hem entrat.

 

Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

tf-1