Disc de la setmana: Mark Murphy “Once to every heart”

En Mark Murphy (1932) és un vocalista de jazz, amb un talent i nivell de sofisticació al que no trobo comparació amb cap altre vocalista masculí del mon del jazz d’avui.

Encel-lent cantant, va deixar empremta en el gènere per la seva capacitat de tocar un àmplia gama d’estils i especialment la seva tècnica de improvisació i scatting.
El disc “Once to every heart” (2005), és un treball de maduresa, deu balades dels més afamats compositor del mon del jazz i el song book americà, temes de Rodgers i Hart, Ellington, Gershwin…
La seva veu millora amb el temps, pot ser perd una mica de potencia (per escoltar una veu més jove i més impetuosa, recomano escoltar dics com “Rah!” de 1961 o “Midnight mood” del 70 ). En aquest disc ens fa un presentació reflexiva i melangiosa, reprimint l’impuls de fer servir la seva capacitat per el show, moderant molt els temps dels temes que ha triat.

Artista

Mark Murphy

Àlbum Once to every herat
Cançó que escoltes When i fall in love/My one and only love

.
M’encanta el seu sentit rítmic, és impecable, li permetent cantar línies i frases que són inabastables per a la majoria de cantants, la seva entonació és exacta encara que no clínica, la seva sensibilitat melòdica li permet utilitzar l’harmonia d’una cançó per transformar de nou les seves melodies, és intrèpid emocionalment, no té por per buscar profundament l’essència de les cançons.
Excel·lents arranjaments, especialment els de corda fan ressortir meravellosament les cançons, la trompeta de Till Bronner , a la vegada productor, dona un contrapunt a la veu, i l’equip rítmic amb un treball sensitiu i solid, acaba d’embolcallar la feina.

Mark Murphy ens deixa un disc ple d’elegància i passió, només ens queda escoltar i gaudir-lo.

.Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

tf-1