EdG: Presentació del llibre (i 6)

EdG: Presentació del llibre (i 6)

Fa temps que volia redactar aquest post, des que vaig escriure sobre la presentació de la pel·lícula Erasme de Gònima, de Xavier Juncosa, el mes de maig de 2008. Finalment avui us puc donar la notícia: el pròxim 15 de març, dimarts, a les 19:30 h, a la sala dels Àustries del Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat, es presentarà el meu llibre, titulat La fam de terra dels fabricants de Barcelona. El cas d’Erasme de Gònima al Baix Llobregat (1790-1821). Aquest llibre ha estat editat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.  El treball el presentarà Francesc Valls, professor d’història econòmica de la Universitat de Barcelona i l’historiadora Mercè Renom, especialista en el període de finals del segle XVIII i principi del XIX.

Durant les cinc últimes setmanes us he mostrat algun aspecte sobre Erasme de Gònima al Baix Llobregat, un personatge fascinant que exemplifica el pas cap el capitalisme. Fa temps que treballo en el tema de les inversions barcelonines en aquestes terres de la vall del Llobregat. Un espai que fa de petit laboratori per observar de primera mà les transformacions i els canvis econòmics i socials que es van produir entre els segles XVII i el XIX.  M’interessa conèixer com va ser possible el regadiu i, per tant, la intensificació dels conreus, així com aproximar-me a la via que va transformar aquest territori de manera radical. També vull apropar-me a l’altra cara de la moneda: la dels que es van quedar en el camí i van perdre la propietat perquè altres la guanyessin. En definitiva, la dels perdedors d’un procés històric.

Portada i contraportada del llibre

Crec que les inversions de Gònima van ser un punt d’inflexió. Llavors, per primera vegada, es va posar de manifest uns canvis que no tindrien retorn, per això és tant interessat el seu estudi.

Per als que vulgueu aconseguir el llibre, us envio l’enllaç de l’entitat editora: el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

Us espero el dia de la presentació!


.

.