Disc de la setmana: Booker Ervin “The Freedom Book”

Booker Ervin (1930 – 1970), és un d’aquest músics que pertanyen a la època daurada del jazz, anys 50/60. Tot i la seva qualitat i originalitat, el seu saxòfon no sonava com el el de Coltrane o el de Rollins (amos i senyors del tenor en aquells moments) i si afegim el poc carisma que tenia, troben un excepcional músic que no va tenir prou repercussió en el seu temps.

Post boper, és digne hereu de l’escola texana, posseïa un so musculós, profund com cap altre, i un enfocament molt original de la improvisació, harmònicament sofisticat. Tot això és el que podrem escoltar en la recomanació de avui.

“The Freedom Book (1963), és un conjunt gairebé perfecte de hard bop modern. Va suposar un pas de gegant en la seva trajectòria com solista. Un inici de gran impacte rítmic “A lunar tune”, un dels tema més avançats que es podia escoltar en aquells moments, per transformar-se poc després en temes amb diferents tempos, com una somiadora balada “Cry me not”, on treu del seu instrument tot el dramatisme i la seva sensibilitat, “Grant’s stand” un blues en to menor o la versió de “Stella by starlight”.

Artista

Booker Ervin

Àlbum The Freedom Book
Cançó que escoltes Stella by starlight

.

La reunió d’una de les més sensacional e innovadora secció rítmica, el pianista Jaki Byard, el contrabaix d’en Richard Davis i la bateria d’en Alan Dawson,  li van permetre a en Booker donar un gran pas per arribar lliurament a espais desconeguts, però al mateix temps donant-li un estimulant suport.

Avui os afegiré un petit regal anecdòtic del seu pas per Espanya l’any 1966 .Ens va deixar un gravació amb el Tete Montoliu i una molt jove cantant del país, la Núria Feliu. En Booker no l’havia escoltat mai. Però així que la va sentir afrontar “Lullaby of Birdland” (El país dels ocells, adaptació d’en Jaume Picas), se va sentir tant identificat, engegant un “solo” fabulós.

.
‘Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:’

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

tf-1

.