Disc de la setmana: Marco Zurzolo “Migranti – un mare di sogni”

Fora de ser un problema, l’arribada de gran quantitat de població estrangera entrant “il·legalment” per les nostres costes, per en Marco Zurzolo (1962) és una font de inspiració. Fusiona la música de la seva terra Napolitana amb els ritmes que ens arriben de l’altra costat del mediterrani i del Africa sud-saharianes.

Aquesta barreja és la la que va fer néixer el projecte musical que os recomano avui. “Migranti – un mare di sogni” (2009). Em sembla un bon disc, molt bé interpretat pels molt musics que col-laboren , especialment per damunt de tots en Marco Zurzolo, músic curiós i creatiu, excel-lent instrumentista i d’una gran expressivitat.

Nàpols és un gresol mundà embolcallat d’altres tants mons diversos. Els napolitans han estat des de fa segles en contacte amb l’estranyesa que suposa observar que la seva identitat es ve forjant amb el contacte entre cultures properes: d’Itàlia als límits occidentals del continent, amb el pas obligat pel món àrab i, recollint el llegat cultural d’una Àfrica, cada vegada més, en èxode obligat.

Així ho recull en Marco Zurzolo i ho transporta a aquest magnific treball. El títul Migranti, ja és una declaració de principis, rumba, tango, balada, afro…, tota una barreja de registres, interpretats per un col-lectiu de músics tant variat com extraordinari. Escoltarem la força que tenen les músiques del llindar del mediterrani, on el saxòfon, la marimba, el trombó, la percussió, el piano o la veu d’en Baba Sissoko és fusionen en un “Mar de somnis”.

Artista

Marco Zurzolo

Àlbum Migranti – Un mare de sogni
Cançó que escoltes Sull’l altra riva

.

Un conjunt de temes que van des de composicions tradicionals africanes on Zurzolo insereix inflexions típiques de la seva terra, cançons que ens expressen el dramatisme de les situacions, balades tristes on el saxo soprano d’en Marco ens sobtara, i dos temes tradicionals italians com “La finestra” i “Rumba”.

Un disc que ens farà pensar, que hi ha un altra manera de recordar com la nostra cultura està en constant evolució gràcies a la contribució que ens arriba d’altres llocs, com el Magreb, Africa i aquí en particular per la música afroamericana.

 

‘Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:’

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

tf-1
Anuncis