Disc de la setmana: Michel Petrucciani & Neils-Henning Ørsted Pedersen “Live”

El disc que recomano avui, ve precedit d’unes quantes preguntes:
Què és un estandart? Què és un gran pianista de jazz?, i un gran contrabaix?, com tindre èxit amb un duet?…
Dons amb aquest disc trobarem la resposta ja que els intèrprets son del millor que podem trobar al jazz contemporani Michel Petrucciani (1962 – 1999) piano i en Niels-Henning Ørsted Pedersen (1946 – 2005) contrabaix.

Possiblement la primera pregunta és la més interessant, les altres escoltant el disc tindrem la resposta.
Què és el que fa que gravació rera gravació els músics se enfrontin a les mateixes peces que s’han tocat milers de vegades i sempre sonen diferents?. Realment és tot un enigma, com no tinguin un codi màgic, que les fa resistir el pas del temps i permet als musics tindre un diàleg musical sense cap preparatiu previ, que serveixi com inici per una posterior creació sense cap tipus preàmbul… si no és complicat d’entendre.
El disc anomenat “Live” (1984) va ser garvat al Copenhagen Jazzhouse, 14 estandarts, com deia un duet de piano i contrabaix, per a mi és una de les formules més arriscades del jazz. El primer que em sorprèn és la gran qualitat de la gravació per estar feta en directe, un so clar, quasi perfecte per gaudir la interacció dels dos musics.

Artista

Michel Petrucciani & Neils-Henning Orsted Pedersen

Àlbum Live
Cançó que escoltes Oleo

Petrucciani, ens deixa la seva força i capacitat lírica així com la sensualitat i el swing. En NHØP dona cobertura al piano amb el seu estil compacte sense fissures. Estableix una base rítmica perquè aquesta sessió improvisada esdevingui una constant sorpresa a cada compas, cançons ben conegudes que les capgiren en quelcom nou i excitant.
Un doble Cd, la música de dos musics en plenitud ma a ma, què lirisme, què swing, quina passió. Tot un plaer escoltar-ho.

.
‘Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:’

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

tf-1