WINTERREISE – SAMIR CALIXTO

WINTERREISE – SAMIR CALIXTO

Avui no seguiré amb el cicle. Avui us mostraré una creació molt diferent basada en el cicle del Winterreise.

Un coreògraf, Samir Calixto, ha fet una recreació dels lieder amb piano, cantant i dansa contemporània. De vegades conjugar l’art més clàssic o romàntic amb l’art modern pot semblar estrany i en alguns cassos molt provocador. En aquest cas, crec que la dimensió tan psicològica del cicle queda impressionant. La persona, el viatjant està allà present i en segona persona està la part psicològica i anímica, l’ànima de la persona, nua i sola…

El cicle de Winterreise s’enfronta en aquesta nova visió, a un seguit de moviments dispersos i expressions incomprensibles fins a trobar espai per al silenci i les emocions més pertorbadores. L’obra és una persecució de la recerca interior de l’home i involucra al ballarí al màxim de la seva expressió, on la dansa explora els límits de la percepció musical. Els moviments són interns, externs, destrueixen i renoven.

Tot i que sembla que Winterreise és un cicle masculí, aquí el trobem en molts moments creat per una ballarina i una cantant, explorant els aspectes profunds de la feminitat. Aquí el coreògraf s’oposa a creure que el viatge és essencialment masculí, explorant la participació de les dones en els mateixos dilemes existencials i processant l’aclaparadora sensació de la desesperació i la desorientació existencial. Ens trobem doncs, transportats cap a una ruta on s’abandona la lògica i la raó per a obrir-nos a tot tipus de conseqüències en el món dels sentiments i les emocions.
Per acabar podríem dir que ens trobem davant una interpretació creada en un ambient fosc, cruel i amarg, on tot sentiment sembla que ha de ser alliberat a través del moviment més intens i brutal.

Us proposo tres lieder dels que ja hem fet. Us recordo la lletra en català per poder seguir el moviment amb la música i el text.

Gute Nacht – Bona nit


Foc follet – Irrlicht

El correu – Die Post

.

<<< Veure tota la serie ‘El Lied’

.

tf-1