Disc de la setmana: Vijay Iyer Trio “Historicity”

Hi havia un concert del festival de Jazz que se està fent a Barcelona aquestes dates que no volia perdrem. No és un altre que el del trio del pianista Indoamericà Vijay Iyer (1971).

Ja havia escoltat el seu últim treball en trio “Historicity” (2009) i m’ha agradat molt, però després d’escoltar-lo en directe, he tingut l’impuls de recomanar-lo.

Un concert ple de registres diferents d’una gran creativitat la d’aquests músics, no semblava que estiguéssim davant un trio acústic per la força del directe. A l’hora de fer versions no es va limitar a fer re-interpretacions, sinó que les afegeix nous estímuls. Definitivament un concert amb plantejaments intel·ligents, plens de variacions rítmiques i melòdiques i d’una gran intensitat.

Vijay és un del pianistes amb més projecció de l’escena del jazz actual, crea un só molt particular partint de la tradició del blues, o de les influencies clàssiques de Reich o Bartock fins i tot dels seus orígens hindús. Tot això ho podem gaudir en l’àlbum d’avui, escoltarem com no s’encasella en expressions convencionals, busca solucions innovadores en la creació fins i tot molt arriscades.

Artista

Vijay Iyer Trio

Àlbum Historicity
Cançó que escoltes Helix

.

Historicity és la seva primera gravació en format de trio. Un títol de pensament filosòfic “Es deu a la seva teoria sobre el lloc que ocupem en el corrent de la història i un reconeixement a la importància del passat”. Així la major part del temes son versions com les de Andrew Hill o Steve Wonder, re-interpretació d’antics temes propis. D’altres son temes que l’interessen com la identitat o la recerca dels orígens, d’ací la versió de Somewhere de Berstein (West side story).

Penso que Charlie Parker va ser el primer músic en donar un toc intel·lectual al jazz, sense cap dubta Vijay Iyer és un més que digne successor, es planteja reflexions i possibles solucions a les inquietuds de l’època que ens ha tocat viure, al mateix temps que investiga en la història i en la tradició per plantejar un nou model de futur.

.
‘Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:’

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

tf-1