ORPHEA, EL MIRATGE D’UNA INDÚSTRIA

Amigues i amics,

Per si en el seu moment (2002) no vau poder veure el meu documental ORPHEA, EL MIRATGE D’UNA INDÚSTRIA, aquest proper dissabte, dia 28 d’abril, es projecta a la nova Filmoteca de Catalunya (plaça Salvador Seguí, s/n), a les 21h 45m, a la sala Gran, la Sala Chomón. Hi haurà una breu presentació meva del documental, que prometo curta.

Es tracta d’un documental sobre l’incendi dels grans estudis cinematogràfics ORPHEA -un incendi no prou explicat, probablement amb el vist i plau del franquisme o del porciolisme de l’època, que volia ampliar el Poble Espanyol pel darrera: el lloc on eren, precisament, els ORPHEA- que, definitivament, enviava el que quedava d’indústria del cine barceloní a Madrid. D’aquest incendi es celebren, exactament el mateix dia i hora de la projecció, 50 anys: fou el 28 d’abril de 1962.

El documental aporta novetats sobre l’incendi des de la perspectiva dels bombers que hi treballaren, de l’arxiu documental dels Bombers i d’una sèrie de tècnics vinculats als estudis ORPHEA -alguns dels quals, malauradament, ja no són entre nosaltres- que evoquen l’estranyesa d’aquell incendi i la convicció que fou un incendi provocat.

Dissortadament, aquest documental no va ser emès per les televisions públiques del nostre país. Resta, doncs, encara inèdit.

Gràcies de nou.

Xavier Juncosa