Disc de la Setmana: Wes Montgomery & Wynton Kelly Trio “Smokin’ at the Half Note”

Qui és en Wes Montgomery? En Wes és el primer guitarrista que fa servir la guitarra elèctrica en el jazz com a solista i deixa de ser un instrument de simple acompanyament rítmic com fins a les hores. I al meu entendre els estàndards que va fixar no han estat mai igualats.

Perquè?. Perquè té un só únic, immediatament identificable pel seu fraseig, per les carreres melòdiques que fa servir. Tot això és possible pel mètode que té per tocar la guitarra utilitzant només el dit polze. Un manera força particular ja que amb el polze per a les línies melòdiques i així allibera els altres dits per duplicar les línies en un altre cadena a una “octava” més alta…massa tecnicismes, anem per feina i parlem del disc recomanat avui.

“Smokin’ At The Half Note” (1965), Wes Montgomery (1923 – 1968) és fa acompanyar pel trio d’en Wynton Kelly piano, el baixista Paul Chambers i el bateria Jimmy Cobb ( total, el acompanyants de Miles Davis per aquelles dates).

Una sessió en directe que comença amb el “No Blues” de Miles Davis, 13 minuts de virtuosisme, sols ens pot portar a una excitació sensorial. En Wynton Kelly és més que un excel·lent pianista i la compenetració amb la guitarra de Montgomery en aquest disc és excepcional. Son dos genis a l’hora de improvisar , especialment el “solo” de guitarra que fa en Wes  a “If you could see me now” el tema de Tadd Dameron, pot ser és el millor que he escoltat mai en una guitarra de jazz..

Artista

Wes Montgomery & Wynton Kelly Trio

Àlbum Smokin’ at the Half Note
Cançó que escoltes Four on Six

.

Les cinc peces que finalment es van incloure en el disc van ser descrites pel guitarrista Pat Metheny com “… l’absolut àlbum més gran de la guitarra de jazz que mai s’ha fet.”. El que si que puc dir és que la música d’aquest àlbum és intemporal. La seva vigència és total tenint en compte què és un àlbum de 1965.

Després d’escoltar aquest disc la música d’en Wes Montgomery , ja sigui pel ús d’aquest “dit gros” o el ús de les octaves, us romandrà immediatament recognoscible. Escoltarem una veu única en la guitarra de jazz, un disc especialment recomanable.

.
‘Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:’

Aquesta semana posen en marxa un nou ‘invent’ que us permetrà escoltar l’àlbum sencer si teniu ‘spotify’ instal·lat (descarrega’t spotify):

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’

.

tf-1
Anuncis