Maig de Natura (1)
Definitivament aquest mes de maig és el mes de la natura. La primavera ha començat a mostrar-nos tot el seu esplendor i és difícil negar-nos a la seva invitació, encara que sigui a les festes i caps de setmana, de deixar-se retratar. A més, el 24 de maig és el Dia Europeu dels Parcs, aquest any amb el repte de ‘Reconnectar a les persones amb la natura: See the sky. Touch a tree. Feel the air. Find yourself‘.
La nostra forma particular de celebració, que s’estendrà al llarg de tot el mes, serà la d’una petita sèrie en quatre lliuraments i un d’especial final, en el que recordarem els més influents i importants fotògrafs de natura, així com algunes tècniques i consells per anar-nos preparant per la sortida que farem el darrer cap de setmana al Montseny, on podrem comprovar si som capaços de ‘reconnectar-nos amb la natura’: Maig de natura (1)
La fotografia de natura fa referència a un ampli rang de gèneres fotogràfics que tenen la finalitat mostrar els elements de la natura: paisatges, la vida salvatge, animals plantes i altres organismes. La fotografia de natura tendeix a posar un fort èmfasi sobre el valor estètic de la fotografia més que altres gèneres fotogràfics, com el fotoperiodisme i la fotografia documental, malgrat tot, però els fotògrafs de natura tendeixen a ser el màxim objectius possible complint un codi ètic. Té un seguit de subgèneres segons l’objecte fotografiat o tècnica emprada. La fotografia del paisatge, la macrofotografia, la fotografia submarina, la fotografia nocturna…
La fotografia de natura la podem trobar en revistes científiques, culturals i de viatges. Les revistes de més renom internacionals són la National Geographic Magazine, National Wildlife Magazine, Geo d’altres molt més específiques com Outdoor Photographer i Nature’s Best Photography.
Si esteu interessats amb la fotografia de natura el gran llibre de referència és ‘Fotógrafos de la naturaleza‘, d’Oriol Alamany i Fernando Bandín, editat per SEO/Birdlife i el Banco Central Hispano al 1997, de 156 pàgines i 164 fotografies, malauradament exhaurit, però que en un simple passeig per google no m’ha estat difícil trobar-ne de segona mà. Oriol Alamany i Sesé (Barcelona, 1958) és un fotògraf català reconegut per les seves fotografies i reportatges sobre temes de natura i de viatges. Els motius que inspiren la seva obra fotogràfica són el món natural, els viatges i els vestigis d’antigues civilitzacions. Ha publicat les seves fotografies en diversos llibres i també en nombroses revistes, com National Geographic, Lonely Planet, BBC Wildlife, GEO, Altaïr, Descobrir, o Rutas del mundo, entre d’altres,i diaris (El País, La Vanguardia, Avui, El Periódico i The Guardian). Vaig tenir el gran plaer de conèixer-lo al taller que va fer l’any passat al Parc Nacional d’Aigüestortes (part 1, part 2)

I justament això és el que farem avui, començar amb dels grans fotògrafs pioners de la fotografia de natura, molts d’ells seran vells coneguts de la nostra anterior sèrie dels grans mestres de la fotografia. La intenció no és altra que l’estudi d’aquests grans fotògrafs, observar les seves fotografies, la seva estètica, els recursos emprats, tant descriptius com mentals, com escullen el punt de vista, l’enquadrament, el temps i l’enfocament.
Però no espereu que us faci un resum de la seva obra… No, busqueu a internet, llegiu, observeu les fotografies… construir la vostra pròpia idea de l’estètica de cada un d’ells…
Carleton E. Watkins (1829 – 1916)
Taysayac, Half Dome, 4967 Ft., Yosemite, 1861
Recursos: http://en.wikipedia.org/wiki/Carleton_Watkins, http://www.carletonwatkins.org/, http://www.llgc.org.uk/index.php?id=carletonewatkinsphotoalbum, http://www.yosemite.ca.us/library/watkins/, http://hearstmuseum.berkeley.edu/exhibitions/photo/gallery_1_1.html, …
William Henry Jackson (1843 – 1942)
High Sierras and Tenaya Canyon from Glacier Point, circa 1901-1906.
Recursos: http://goldenstatehistory.blogspot.com.es/2011/02/william-henry-jackson-1843-1942.html, http://es.wikipedia.org/wiki/William_Henry_Jackson, http://www.geh.org/ne/str090/htmlsrc/jackson_sld00001.html, http://www.andrewsmithgallery.com/exhibitions/western/jackson.html,…
Edward Weston (1886 – 1958)
Recursos: https://toies.wordpress.com/2010/02/01/edward-weston/
Ansel Adams (1902 – 1984)
Thunderstorm, Yosemite Valley, 1949
Recursos: https://toies.wordpress.com/2010/02/22/ansel-adams/
Eliot Porter (1901 – 1990)
Green Reflections in Stream, Moqui Creek, Glen Canyon, Utah
September 2, 1962
Recursos: https://toies.wordpress.com/2010/06/07/eliot-porter/, http://www.epinions.com/content_93660089988, http://www.photographydealers.com/artists/porter_eliot_glencanyon.html, http://www.tfaoi.com/aa/3aa/3aa396.htm, http://www.utata.org/salon/19594.php, http://getty.museum/art/exhibitions/porter/,…
Minor White (1908 – 1976)
Point Lobos, California, 1951
Recursos: https://toies.wordpress.com/2011/06/27/minor-white/
Brett Weston (1911 – 1993)
Cardons, Baja 1967
Recursos: http://www.brettwestonarchive.com/, http://es.wikipedia.org/wiki/Brett_Weston, http://rafaelroafotografo.blogspot.com.es/2012/03/brett-weston-destruir-las-huellas.html, http://www.photography-now.net/brett_weston/portfolio1.html,…
Philip Hyde (1921–2006)
Lake near Susitna river, Alaska, 1971
Recursos: http://www.philiphyde.com/, http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Hyde_%28photographer%29, http://vimeo.com/32218072, …
La setmana vinent continuarem amb un bon grapat més de grans fotògrafs de natura.
Bona setmana !
.
<<< Altres articles de ‘fotografia’
.
![]() |
||
![]() |