Maig de Natura (2)

(Artículo en castellano)

En aquest segon lliurament coneixerem alguns dels fotògrafs contemporanis més influents en les  noves generacions, hereus de la fotografia pionera en natura que es va produir a la primera meitat del segle passat.  La majoria d’aquests fotògrafs es poden considerar revolucionaris en la seva aportació en aquest gènere fotogràfic, tant per l’estètica dels seus treballs com, a vegades un pèl forçat, el treball de post-producció digital. Maig de natura (2)

El llibre que us recomanaré avui és de José Benito Ruiz. Nascut a Alacant el 1966, és un fotògraf de natura, naturalista, escriptor i docent. Vocacional i autodidacta. Ha desenvolupat la seva passió per la natura en diverses facetes laborals d’una forma autodidacta.
El seu treball global ha tractat de divulgar els valors naturals, des de l’ecologisme i el voluntariat al principi, i després des de la vida laboral. Ha escrit diversos articles, dirigit programes de ràdio o assessorat entitats públiques i privades durant anys.
El 1987 va descobrir, al costat del Dr Rivera, una espècie arbòria nova per a Europa, fet que va ser publicat en diversos mitjans especialitzats (Publicaciones del Real Jardín Botánico de Madrid, 1987. Seance Magazine, France, 1987).
Com a fotògraf de natura, aficionat des dels dotze anys, professional des dels 22, va ser admès en agències internacionals especialitzades com Planet Earth Pictures i en Oxford Scientific Films, encara que finalment el 1993 va començar a treballar amb la Unitat d’Història Natural de la BBC, que actualment es comercialitza com Nature Picture Library. A Espanya ha treballat amb Nature and Travel (Actualment Spain Photo Stock) i amb algunes agències de forma parcial.

El seu llibre ‘El Fotógrafo en la Naturaleza‘ és una excel·lent guia pràctica, des dels capítols on s’expliquen els conceptes teòrics fins a les seves magistrals classes de com fer les fotografies a la natura. Aquesta és una completa i nova guia per aprendre fotografia des dels nivells més bàsics fins arribar als més avançats. L’autor és el fotògraf espanyol més premiat en concursos internacionals de fotografia i recentment jurat en alguns d’ells. Les seves imatges es publiquen en més de 40 països mitjançant diverses agències. En aquesta obra d’excepcional qualitat trobaràs les claus per fer millors fotografies. Recomanant per tots aquells que vulgueu sortir a fer fotografies a la natura…
Títol: El fotógrafo en la Naturaleza. Guía completa para la Era Digital. Autor: José B. Ruiz / Co-Editen: JdeJ Editors. Fine Art Editions / Format: 24 x 31 cm / Pàg: 416 pàgs. Més de 1.000 imatges. PVP: 55 € (El llibre està exhaurit però encara el podeu trobar a amazon.es)

Avui coneixerem a cinc fotògrafs més, tots ells amb obres desenvolupades a partir de la segona meitat del segle passat. Aquesta vegada us en faré cinc cèntims de cadascun d’ells per engrescar-vos a que els conegueu en més detall. Aquests primers son referències en fotografia de natura però especialment de paisatges:

Galen Rowell (1940 – 2002)

Nascut a Oakland, California, al 1940, ha estat el gran fotògraf d’aventura, amb imatges icòniques publicades en les principals revistes i desenes de llibres, exposant en galeries importants ha estat un dels fotògrafs més admirats en els darrers anys. Tot just acabava un dels reportatges pel National Geographic, quan ell i la seva dona, Barbara Cushman Rowell, van morir en estavellar-se l’avió en el que viatjaven al 2002.
Rowell ha guanyat diversos premis i mencions, entre els que es troba el ‘Award for Lifetime Achievement in Nature Photography‘, premi atorgat a títol pòstum per la North American Nature Photography Association al 2003. L’estil de Rowell defineix el que es coneix com la fotografia d’aventura, i va deixar un llegat de 20 llibres publicats i milers d’imatges.

Recursos: http://mountainlight.com/http://en.wikipedia.org/wiki/Galen_Rowellhttp://www.toddskinner.com/portal/Galen/Galen_gallery.htmhttp://www.vividlight.com/articles/103.htm

David Muench (1936 – )

Nascut al 1936 a Santa Barbara, Califòrnia, és un fotògraf de natura i internacionalment conegut per fotografiar el paisatge de l’oest nord-americà. Ha publicat més de 50 llibres i el seu treball s’ha pogut admirar en infinitat de publicacions i exposicions.
Fotògraf independent des de 1950, ha estat alumne de l’Institut de Tecnologia de Rochester, la Universitat de Califòrnia i l’Escola Centre d’Art i Disseny, Los Angeles. Al 1975, David Muench va ser l’encarregat de fotografiar 33 grans murals a la ‘Lewis and Clark Expedition‘ per al Jefferson National Expansion Memorial a St Louis, Missouri, incloent 350 fotografies que acompanyaven els murals.

Recursos: http://www.muenchphotography.com/http://www.davidmuenchphotography.com/,
http://www.outdoorphotographer.com/galleries/david-muench-outdoor-photo-gallery.htmlhttp://www.allposters.es/-st/David-Muench-Posters_c26872_.htm

Robert Glenn Ketchum (1947 -)

Nascut al 1947, va estudiar disseny a l’UCLA. Bon amic de Eliot Porter, qui el va ajudar a formar les seves idees sobre la fotografia i sobre com la fotografia es pot utilitzar per ajudar a canviar el món.  En la seva carrera de 30 anys, Ketchum s’ha donat a conèixer com a fotògraf i ecologista.
Va ser pioner en la utilització del paper fotogràfic Cibachrome.  Al 2010 la revista American Photo distingeix Ketchum amb el premi Màster Sèries, el primer fotògraf de natura en vint anys de publicació. Ketchum ha fet més de 400 exposicions individuals i de grup, i les seves fotografies es troben en col·leccions com el Museu d’Art Modern (Nova York), el Museu Nacional d’Art Americà, (Washington, DC), el Museu d’Art Contemporani, Los Angeles, i el Museu Metropolità d’Art (Nova York). És membre fundador de la Lliga Internacional de Fotògrafs de Conservació.

Recursos: http://www.robertglennketchum.com/http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Glenn_Ketchumhttp://www.rbtglennketchum.blogspot.com.es/http://www.popphoto.com/how-to/2010/03/masters-series-robert-glenn-ketchumhttp://livebettermagazine.com/esp/magazine/article_detail.lasso?id=48

John Shaw (1944 -)

John ha estat un fotògraf de natura professional des de la dècada dels 70’s. El seu treball ha estat publicat en nombroses publicacions i llibres, incloent el National Geographic, Nature’s Best, National Wildlife, Audubon o Outdoor Photographer. Al 1997 va rebre el primer Outstanding Photographer Award  per la NANPA (North American Nature Photography Association). Nikon el va triar com a fotògraf a la seva publicació ‘Legend Behind the Lens in 2002‘, i Microsoft li va atorgar el ‘Icon of Imaging‘ el 2006.
Ha publicat sis llibres sobre fotografia de natura, a més de sis llibres en format electrònic sobre Photoshop i Lightroom. Ha fotografiat en tots els continents, des de l’Àrtic fins a l’Antàrtida, des de Provença fins a la Patagònia. Tot i que en el seu dia va utilitzar càmeres de pel·lícula, ara prefereix els avantatges de la fotografia digital.

Recursos: http://www.johnshawphoto.com/http://www.nature-and-wildlife-photographers.com/Wildlife_Photographer/John_Shaw

Joseph Holmes 

Holmes ha fotografiat paisatges per més de 35 anys. Inventor de sistemes de calibratge visual, dissenyador de l’espai de color ‘Ekta Space PS5‘ i d’altres per a la impressió en blanc i negres. Holmes ha estat també un pioner en el desenvolupament d’impressores d’injecció de tinta.  Al 2005, la seva exposició, Wild Landscapes, a la Galeria Ordover, Califòrnia, demostrava el seu treball en més de 35 anys en el desenvolupament de processos d’impressió. Les seves publicacions inclouen nombrosos cartells, la sèrie del calendaris Last Wildlands, i tres llibres, incloent-t’hi dos llibres de fotografia de paisatge: Joseph Holmes-Natural Light (1989) i Canyons of the Colorado (1996).

Recursos: http://www.josephholmes.com/http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Holmes


Fins la setmana vinent !

Bona setmana !

.

<<< Altres articles de ‘fotografia’

.



tf-1