Maig de Natura (3)

(Artículo en castellano)

Bé amics, estem ja a mig maig i de moment el mes no ens ha defraudat, el bon temps i la mica de pluja que ha caigut està deixant els nostres boscos un lloc ideal per passejar i fer fotografies. De moment, i tot esperant que torni el cap de setmana per fer les nostres sortides continuarem treballant cinc fotògrafs de natura més. És probable que per a molts de vosaltres els d’aquesta setmana siguin més coneguts i reconegueu algun dels seus treballs més recents, en tot cas us recomano que aprofundiu en la seva obra perquè veritablement val la pena. Maig de natura (3)

Tampoc pot faltar la lectura recomanada i el tercer llibre que us presento aquest mes és un altre dels grans ‘best-sellers’ de fotografia de natura. Es tracta de la re-edició del llibre de John ShawThe nature photographer’s complete guide to professional field techniques‘, editat el 1894. En aquesta reedició del 2000, sota el títol ‘John’s Shaw nature photography field guide‘, Shaw revisa alguns capítols i aporta innovacions, que ara ens semblen ja que han existit sempre, sobre l’exposició, l’autofocus i el TTL flash.

La publicació és tota una bíblia sobre la fotografia de natura, on dedica una part dels capítols a la tècnica i l’equipament fotogràfic però que tracta amb cura als capítols finals la composició, els diferents tipus de fotografia que es pot fer a la natura i l’experiència de camp del reconegut fotògraf. En aquest sentit, la publicació de José Benito Ruiz, presentada la setmana passada, sembla seguir una estructura semblant però actualitzada a l’era digital, cosa que no trobem a l’obra de Shaw, totalment orientada a la fotografia analògica. Tot i així, la didàctica emprada, constantment amb exemples amb fotos seves, continuen fent d’aquest publicació una de les de capçalera de la fotografia de natura.

Un llibre de fotografies de natura d’extraordinària bellesa on hi podem trobar les claus amb les que ens podem enfrontar amb aquest tipus de fotografia i que amb la seva lectura sembla fàcil poder obtenir les meravelloses fotografies que Shaw ens mostra en tots els seus anys de carrera.
Shaw ens proposa solucions als problemes més comuns que ens podem trobar a la fotografia a l’aire lliure, presentant-nos una veritable guia de camp, tant per a principiants com a més avançats, donant-nos solucions a situacions concretes, tant amb l’ús dels comandaments bàsics de la càmera com en la utilització de filtres i flash. Fent ús de la seva pròpia obra com exemples, l’autor analitza cada tipus de fotografia de natura i ens proposa apropaments que he trobat francament interessants. En aquest cas podeu baixar-vos la publicació directament del web rapidshare.com, o si no voleu esperar el podeu fullejar directament de scribd.com.

Comencem ja amb la presentació dels cinc fotògrafs d’avui, ja veureu com es tracta d’obres excepcionals. No us quedeu amb la foto de portada, cliqueu els links i descobriu amb més amplitud i profunditat els seus portfolis.

Frans Lanting (1951 -)

Lanting va néixer a Rotterdam al 1951 i més tard va emigrar als Estats Units una vegada acabà els seus estudis als Països Baixos. Resident a Santa Cruz, California, opera un estudi i una galeria. Les obres de Lanting son de diferents parts del món, incloent l’Amazònia, l’Àfrica i l’Antàrtida. Les seves fotografies es publiquen regularment al National Geographic i també a Outdoor PhotographerAudubon, i Life. Una de les seves exposicions més importants es va poder veure all 2005 al Field Museum of Natural History, titulada ‘Selves‘ es va centrar en plantes i animals del bosc.

L’exposició del 2006, Life: A Journey Through Time, part del Festival de Cabrillo a Santa Cruz, Califòrnia, va combinar la seva fotografia amb la música de Philip Glass. Una exposició itinerant, Frans Lanting: LIFE, va començar a la tardor del 2006 al Museu de Historia Natural a Leiden, Holanda. L’exposició va viatjar per Europa i els Estats Units. Lanting és membre de la Lliga Internacional de Fotògrafs de Conservació (iLCP). Ha obtingut el World Press Photo el 1988 i 89 i els Wildlife Photographer of the Year al 1991 i Ansel Adams Award el 1997, entre altres.

Recursoshttp://www.lanting.com/, http://en.wikipedia.org/wiki/Frans_Lanting, http://www.oliveryanes.com/blog/masterclass-dia-fotografiando-frans-lanting, http://numerof.com/blog/?p=2060, http://www.lifethroughtime.com/, http://www.franslanting.com/stock/index.php,….

No us perdeu els vídeos LIFE: A Journey Through Time, Our Chimp Ancestry – Frans Lanting and Christine Eckstrom o Jewel of Namibia,  si voleu conèixer una mica més de la seva obra.

Art Wolfe (1951 – )

Art Wolfe és un fotògraf nord-americà, presentador de televisió, conservacionista, mestre de la fotografia i artista. És sobretot conegut per les seves fotografies en color de la fauna, la natura i les cultures. Els pares de Wolfe eren artistes comercials a Seattle, Washington. Wolfe es va graduar amb una llicenciatura en Belles Arts per la Universitat de Washington. Durant els quatre anys d’estudis, Wolfe havia tingut ja assignacions per a la revista National Geographic i havia produït el seu primer llibre de fotografies documentant el Nord-oest de l’Índia.
L’aproximació de Wolfe a la fotografia de la natura combina elements del fotoperiodisme i fotografia artística. Les principals influències li venen de grans fotògrafs com Ernst Haas i Eliot Porter. Wolfe ha publicat més de 65 llibres i vídeos explicant les tècniques fotogràfiques. El U.S. Postal Service, el ‘Correus’ d’Estats Units, ha utilitzat fotografies de Wolfe en dos segells. És membre honorari de la Royal Photographic Society i de la junta assessora de la Wildlife Conservation Society i la Nature’s Best Foundation, i és membre de la Lliga Internacional de Fotògrafs de Conservació (iLCP).
Un dels seus darrers treballs ha estat la sèrie per a la televisió pública “Art Wolfe’s Travels to the Edge“. A la sèrie Wolfe comparteix els seus coneixements sobre el món que l’envolta i explora diferents llocs i cultures. En el seu llibre del 1994, Migrations, Wolfe comença a manipular les fotografies digitalment, incloent-hi la clonació per crear ‘més animals’ a les escenes.

(Trailer de la sèrie ‘Travels to de Edge’: http://vimeo.com/10740657, i extractes de cap 1, cap2 i cap 3)

Recursoshttp://www.artwolfe.com/, http://www.cadadiaunfotografo.com/2011/11/art-wolfe.html, http://en.wikipedia.org/wiki/Art_Wolfe, http://www.artwolfestock.com/gallery-list, http://vimeo.com/user4693897,…

No us perdeu els vídeos ART WOLFE – Photographer & Conservationist, Grand Teton Workshop o TWiT Photo 14: Art Wolfe,  si voleu conèixer una mica més de la seva obra.

Fritz Pölking (1936 – 2007)

Fotògraf de natura, nascut a Alemanya el 1936. Ha estat fotografiant la natura durant 40 anys i és un dels fotògrafs de vida silvestre més admirats al món. Va créixer fotografiant els ocells que niaven al jardí de casa familiar a Krefeld, Alemanya. Al llarg de la seva carrera ha guanyat nombrosos premis, incloent la BBC Wildlife Photographer of the Year el 1977 o els Nature Fhtotographer of the year (1977, 1991 i 1992), a Alemanya. Les seves imatges de natura han aparegut en revistes com Geo, National Geographic, Der Stern, i International Wildlife.

Per ser un bon fotògraf de natura, cal reunir certes condicions com: domini de la tècnica fotogràfica, ser creatiu i coneixements de biologia” – Fritz Pölking.

La seva revista “Tier-und Naturfotografie“, La fotografia dels Animals i la Natura, va ser la predecessora de “NaturFoto“. Fritz Pölking va ser també un dels fundadors de la “Gesellschaft Deutscher Tierfotografen.” (Societat Alemanya de Fotògrafs de Natura). Va morir el 16 de juliol de 2008.


Recursos: http://www.poelking.com/index_e.htm, http://www.guardian.co.uk/environment/gallery/2011/sep/19/fritz-polking-nature-photography-in-pictures, http://photo.net/learn/nature/polking, http://www.revistasubmarino.com.ar/fotografos_del_mundo_polkimg.html,….

No us perdeu el vídeo Erinnerung an Fritz Pölking,  si voleu conèixer una mica més de la seva obra.

Jim Brandenburg (1945 -)

Jim Brandenburg és un fotògraf del medi ambient i la natura i director de cinema. La seva carrera inclou més de 10 anys com a reporter gràfic, més de 30 anys com a fotògraf de la National Geographic Society, i els treballs pels United States Postal Service, NHK i la BBC. És membre de la Lliga Internacional de Fotògrafs de Conservació.
Jim Brandenburg va néixer i criar a Luverne, a les granges i els prats del sud-oest de Minnesota. Després d’estudiar a Worthington Community College, va assistir a la Universitat de Minnesota, on es va especialitzar en història de l’art i va treballar per a la cadena de televisió pública local. Després de graduar-se, va tornar a Worthington, Minnesota i va començar a treballar com a reporter gràfic per diari local Worthington Daily Globe. Durant mesos, va enviar els seus treballs a la National Geographic Society, i al 1978 aconseguia entrar com a fotògraf a la revista National Geographic. Les seves fotografies han estat publicades diverses vegades en publicacions del National Geographic Society, com “Viatge a la Xina“, “Heart of a Nation” i “Descobrint Gran Bretanya i Irlanda“.
El seu treball ha estat inclòs en moltes altres revistes, com Life, Newsweek, Smithsonian, i GEO i ha aparegut en tots els principals canals de televisió i radio.

El United States Postal Service va emetre una sèrie amb les seves fotografies al 1981. Però el seu treball més conegut és el que realitzava sobre la població de llops a la Ellesmere Island, publicant el conegut llibre “White Wolf“. Més tard produiria i dirigiria un documental del mateix nom, que es va estrenar al Festival de Cinema de Sundance i va ser produït per la National Geographic Society i la BBC. Des de llavors s’ha emès en més de 120 països de tot el món.
Jim Brandenburg ha marcat un cert estil en la fotografia de natura, sobretot en la tècnica. En els seus més de 25 anys amb National Geographic, va viatjar pel món fent fotos per a la revista. Al 1994, tot buscant noves experiències va iniciar un projecte de prendre una sola fotografia al dia entre l’equinocci de la tardor i el solstici d’hivern. Les fotografies formen part del llibre Chased by the Light, NorthWord Press 1998.

Recursoshttp://jimbrandenburg.com/, http://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Brandenburg, http://fotosmundo.net/lobo-blanco/, http://www.cadadiaunfotografo.com/2011/11/jim-brandenburg.html, …

No us perdeu els vídeos Inspired by Nature o Tribute to the wolves – Freedom, si voleu conèixer una mica més de la seva obra.

En aquest cas tenim una aplicació per a l’iPad amb un recull extraordinari de l’obra de Brandenburg: http://itunes.apple.com/es/app/chased-by-the-light/id482597948?l=ca&mt=8

Marc Adamus

Marc Adamus és un dels més aclamats fotògraf de paisatges. El drama visual i l’art de les seves fotografies son una  constant en la seva obra i el visionat de les seves fotografies son una sorpresa constant. El seu estil és inconfusible. El seu talent per les captures excepcionals de la llum i atmosferes increïbles aconsegueixen la màgia dels moments únics que ens ofereix la natura i l’energia de la vida salvatge.

Les seves fotografies s’han publicat àmpliament en tot el món en una gran varietat de mitjans de comunicació que van des de calendaris, llibres, la publicitat i les publicacions del National Geographic, Outdoor Photographer, Popular Photography i molts més. Adamus ha estat aclamat com un dels paisatgistes més talentosos de la seva generació i un artista del Photoshop. Adamus tracta acuradament el procés digital de les seves composicions, a vegades se li en va la mà una mica, i no dubta en utilitzar fins i tot processos de tractament d’alt rang dinàmic, HDR, en les seves composicions. El desplegament tècnic, juntament amb un tractament excepcional de llums i ombres, dona uns resultats que com a mínim hem de tractar d’impressionants.


Recursoshttp://www.marcadamus.com/, http://www.taringa.net/posts/imagenes/11990661/Marc-Adamus—Un-Extremista-del-Paisajismo.html, http://www.taringa.net/posts/imagenes/2075014/Marc-Adamus_-algo-espectacular_.html, http://photo.net/photodb/member-photos?user_id=1353935, http://wildphoto.smugmug.com/http://amolife.com/image/landscapes/marc-adamus-photography.html

No us perdeu els vídeos Marc Adamus Landscape photos o Paisagens de Marc Adamus si voleu conèixer una mica més de la seva obra.

No em faig massa il·lusions amb l’enquesta que us proposo a continuació.. però he considerat interessant que, si heu treballat mínimament els fotògrafs que us he proposat, escollíssiu els tres contemporanis que més us han agradat:


La setmana vinent tindrem molta feina preparant el taller de natura i no n’estic segur que arribem a temps a publicar. De tota manera segur que alguna cosa cau… especialment després de la visita el proper cap de setmana als Jardins de Marimurtra, Blanes. Si us interessa la sortida els amics de ClickAbrera organitzen la KDD.

Bona setmana !

.

<<< Altres articles de ‘fotografia’

.tf-1