La Vall d’Ordesa

(Artículo en castellano)

Vall d’Ordesa i Monte Perdido

Buscant aire fresc, muntanyes frondoses, pics elevats, tranquil·litat, cel blau, flors de colors, cants d’ocells, rius i cascades el destí ens portà a la Vall d’Ordesa i Monte Perdido; considerat Parc Nacional des d’el 1918, al que s’han afegit el Cañón de Añisclo, Las gargantas de Escuaín i el conjunt del Massís del Monte Perdido, declarat per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat.

D’Ainsa cap a munt, la temperatura comença a ser més agradable, el verd més intens i els ocells entonen una alegre melodia.

Des de Torla, on degustem un contundent esmorzar sota las Gradas de Soaso, ens dirigim a l’entrada principal del Parc, a La Pradera per iniciar l’ascens cap a la Faja de Racón. Avets, pins i fagedes centenàries conformen l’obac. Un ascens agradable, humit i silenciós, únicament trencat pel vent colant-se entre els arbres, el cruixir de les branques i els petits animals que el conformen. En anar guanyant alçada l’impressionant Tozal de Mayo se’ns presenta amb tota la seva espectacularitat. Petites cabanes, mig amagades, ens recorden el respecte i precaució amb els que hem de considerar a la muntanya. Si la tractem bé, ella ens respectarà i ens oferirà seguretat.

A la part més alta del recorregut, a la Faja de Racón, que anem travessant per sota de la paret extra-plomada del Gallinero, la visió és infinita: cims, glaceres, valls fondes, fonts, salts d’aigua i rapaces solcant el cel; sol, aire fresc, aigua, colors i immensitat. Una mica més endavant la cascada de Cotatuero, amb un salt de 200 metres d’alçada, ens deixa bocabadats, transmetent-nos força, seguretat, energia, poder i tranquil·litat. Res és quiet a la muntanya, tot té o crea vida. A l’ombra d’una fageda i sota la cascada ens aturem per reposar forces i dinar. Ja només queda baixar!

I un cop a La Pradera, tirats a la confortable gespa, gaudim dels rajos de sol, amagats entre els núvols, amb un suau vent que calma la nostra calor.

Un passeig pel poblet medieval de Torla, de ric patrimoni històric, i petits comerços, encetem amb “El Duende”, un restaurant a un edifici de començaments del segle XIX, un dels racons amb més encant de la vila, on ens delitem amb magnífic sopar.

Una altre zona que visitarem és el Cañón de Añisclo, al que arribarem creuant-nos pel Cañón del Río Bellós; en comptes de continuar per tota la carretera N-260, tot just abans d’arribar a Vió ens endinsem al P.N. Rio Bellós. Un petit recorregut, “el circuito del agua”, apte per tots els públics et mostra la importància de l’aigua, gaudint de la cascada de Aso, molino de Aso, ermita de San Urbez i pont de San Urbez. Des d’aquí i amb ganes de caminar, ens podem endinsar a tot el Cañón de Añisclo, on el riu es va encaixonant i un es va sentint cada vegada més petit, envoltat de vegetació Mediterrània per la part sud, influència que arriba pel riu Cinca; vegetació centreeuropea per la part nord, amb pinars i fagedes; i bosc mixt al fons del canó. Ràpid i estret discorre el riu, entre salts i recessos, vigilat des de lo alt per rapinyaires i amenitzat pel xiuleig del vent.

Res és comparable com travessar un estret congost , sobre un fragorós torrent.

Des de Escalona i al llarg de 15 Km per una estreta carretera on els ramats tenen preferència, s’arriba a Escuaín, amb cases derruïdes i una petita Oficina del Parc, on una noia molt amable et presenta les diferents rutes segons temps i forma física. Vam triar la ruta de Proas de O’Castiello, on tres miradors al voltant del poble, t’ofereixen unes magnífiques vistes de la Garganta de Escuaín, gaudint de petites praderes plenes de flors i papallones de colors, expressió viva de la primavera. Per una senda empinada que surt a uns dos kilòmetres abans d’arribar al poble es pot baixar al riu Yaga, un passeig humit, ombrívol per fagedes, avellaners, molses arborescents i ocells que canten, s’arriba finalment a les gèlides aigües del riu, que et tonifiquen i reconforten, deixant-te sentir els batecs del cor a la part més extrema del cos.

Una visió general dels tres canons, ens permet seleccionar diverses excursions per a la propera primavera.

<<< Veure més articles de viatges…

tf-1