John Rutter

(Artículo en castellano)

Avui us presento un compositor del segle XX encara viu: John Rutter. La seva música és senzillament bella i reconfortant. Plena d’harmonies plenes i fàcils d’escoltar. És una música que t’ajuda a omplir l’esperit i l’ànima de manera senzilla i sense complicacions.

Per alguns, la seva música pot ser una mica massa ensucrada inclús una mica naïf. Bé, a mi m’agrada molt i us parlo com a intèrpret i com a oient, de fet la primera vegada que el vaig escoltar va ser com a intèrpret. És un plaer cantar aquesta música, és un plaer tocar-la i és un veritable plaer escoltar-la. Així doncs, amics, aquí teniu una primera peça d’aquest compositor anglès nascut el 1945. Jutgeu vosaltres mateixos la seva bellesa: The Lord bless you and keep you. Peça coral amb acompanyament orquestral.

John Rutter nasqué el 24 de setembre de 1945 a Londres. És un dels més destacats compositors de música coral contemporània del món.

Va estudiar al Clare College de Cambridge, on va escriure les seves primeres composicions i on publicà la seva primera gravació abans de graduar-se. La seva carrera com a compositor comprèn petits i grans treballs corals, peces orquestrals, un concert per a piano, dues òperes de nens, música per a televisió i composicions especials per a grups com  els King’s Singer.

El 1981 va fundar el seu propi cor, el “Cambridge Singers”, amb qui presenta un variat repertori sacre que els caracteritza (inclosa la seva pròpia obra) i amb els quals té vàries gravacions, sota la seva pròpia etiqueta: Colegium Records.

Els seus treballs més importants, el Rèquiem (1985) i el Magnificat (1990), han estat interpretats en innumerables països, així com tota la seva obra coral.

Avui dia és un dels compositors més populars i prolífics de la música coral de tot el món.

Seguirem escoltant una altra peça fantàstica per a cor i orquestra: For the Beauty of the Earth.

La música de Rutter mostra clares influències d’obres tradicionals corals franceses i angleses de principi de segle XX i també de composicions clàssiques americanes.

Tot i compondre i dirigir música bàsicament religiosa, Rutter no es defineix com a particularment religiós tot i que si profundament espiritual, arribant la seva inspiració a través de les escriptures sagrades i les oracions.

Aquí acabo deixant-vos tres peces més, magnífiques. Espero que hagueu gaudit d’aquesta música tan preciosa i plena de bellesa.

Angel´s Carol

A Gaelic Blessing

Aquesta última és un vídeo tret de la pàg web del mateix compositor i aquí el veiem en un assaig, ell mateix dirigint el seu coro:

A Song in Season

<<< Veure tota la serie ‘Els Oratoris’

<<< Veure tota la serie ‘El Lied’

tf-1