Cantique de Jean Racine Op. 11

(Artículo en castellano) GABRIEL FAURÉ (1845 – 1924) / Cantique de Jean Racine Op. 11 (1864)

Avui presento una obra coral imprescindible i meravellosa, Cantique de Jean Racine de Gabriel Fauré.

Fauré va ser compositor, pedagog, organista i pianista francès. Fou considerat un dels compositors més destacats de la seva generació a França i el seu estil va influenciar a molts compositors del segle XX.

Fauré tenia admiradors i va ser reconegut a França rebent premis i homenatges, tot i així la seva música va tardar dècades a ser plenament acceptada. Fauré va ser l’enllaç entre el final del Romanticisme i el modernisme del segon quart del segle XX. És considerat el compositor més avançat de la seva generació i les seves innovacions harmòniques i melòdiques van influenciar en l’ensenyament de l’harmonia musical a les generacions posteriors.

L’obra que avui presentem la va escriure Fauré quan tenia tan sols dinou anys. L’obra és per a cor mixt i orgue o piano. Amb aquesta obra Fauré va guanyar el primer  premi quan es va graduar a l’École Niedermeyer i es va estrenar l’any següent, el 4 d’agost del 1866, amb acompanyament de cordes i orgue. El 1906 va aparèixer una versió per a orquestra. L’acompanyament també ha estat arranjat per J. Rutter per a cordes i arpa.

El títol de l’obra prové d’una traducció de Jean Racine (1639-1699) d’un himne medieval en llatí titulat “Consors paterni lumini” atribuït a Sant Ambrosi i forma part de la litúrgia de les hores, concretament pels maitines. Fauré va agafar la traducció de Racine i va deixar el títol “Cantique de Jean Racine”.

Us proposo diferents versions:

Escoltem primer la versió per a orquestra:

També escoltem la versió per a piano:

Versió per a cordes i arpa:

<<< Veure tota la serie ‘Els Oratoris’

<<< Veure tota la serie ‘El Lied’

tf-1
Anuncis