Disc de la setmana: Cannonball Adderley “Somethin’ Else”

Fa dies que tinc deixats de la mà als clàssics del jazz i avui no hi ha excusa, avui toca. I toca amb un excel·lent saxofonista com és en Julian “Cannonball” Adderley (1928 – 1975).

L’àlbum és de 1958 “Somethin’ Else”, la música que escoltarem no ens sorprendrà gens si abans ens llegim la caràtula del disc, ho dic pels músic que acompanyes a en Cannonball, un rítmica d’or; Art Blakey a la bateria, Sam Jones al contrabaix i el pianista Hank Jones i ens falta el cinquè membre que no és un altre que en Miles Davis (per cert imperdonable després de més 5 anys de recomanacions encara no ha sortit cap d’en Miles com lider d’una banda).
Somethin’ Else és un treball cabdal i de referencia del hard bop. pot ser en Julian està eclipsat pel fet de tindre en Miles Davis al costat pels nombrosos sols de trompeta que té i per la part fonamental que té en la tria del material que interpreten. Però Cannonball Adderley i el seu flux d’energia que treu del saxofon li dona al disc el seu toc sempre particular de fusió rhythm & blues i gospel amb la seva forma de tocar l’instrument, alegre, juganera sempre plena de ritme.

Artista

Cannonball Adderley

Àlbum Somethin’ Else
Cançó que escoltes Love for Sale

Però el millor d’aquest àlbum és el pur plaer d’escoltar alguns dels més grans músics de jazz tocant en perfecta harmonia junts, amb relaxat arranjaments i alguns solos veritablement complexos.
Quan parlava abans de l’esperit de Miles Davis al disc, de l’atmosfera hard bop de cançons com “Autum Leaves” o “Once for Daddy-O” em semblen com si se estigues gestant el “Kind of Blue” potser un dels discs més representatiu de l’historia del jazz, editat un any després per en Miles i on Cannonbal Adderley també va contribuir.

.
‘Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:’

tf-1