Disc de la setmana: Jimmy Rushing “The Essential Jimmy Rushing”

La recomanació d’avui no és d’un disc en particular, és una recomanació d’una trajectòria, la trajectòria musical d’en “Mr Five by Five “. En Mr Five no és un altre que en Jimmy Rushing (1901 – 1972).

Jimmy Rushing va establir un estil de cantar molt personal del swing: sap crear una meravellosa tensió entre la banda i el vocalista, una forma molt especial de cantar sempre  per davant o per darrere del ritme amb el que a ell li encanta jugar. Ell era un cantant de blues i de jazz,  la seva capacitat de treballar els dos estils a tingut una influència incalculable sobre les successives generacions de cantants de música popular americana.
El seu estil estava molt marcat pel seu orígens, Kansa City, Oklahoma City i el músics amb els que va tocar als seus inicis, Jelly Roll Morton, els “Kansas City Swing”, fins que la banda es va convertir en la Count Basie Orchestra, la gran Big Band que va fer capgirar la història del jazz.
Jimmy Rushing era un home d’energies prodigioses . El seu entusiasme, sens dubte, el va fer ser part molt important de la banda de Basie. La seva veu era clarament diferent dels músics de blues rurals, sense educació musical el seu estil era sovint cridar més que cantar. Rushing va utilitzar una tècnica de cant que va desenvolupar del blues, així com en les tradicions religioses musicals. Aquesta tècnica consistia en cridar un començament sobtat d’una frase, sol començar amb una nota alta i en veu alta,  per després caure de forma dinàmica, així com melòdica, sovint es repeteix per enfortir encara més la intensitat del seu efecte.

Artista

Jimmy Rushing

Àlbum

The Essential Jimmy Rushing

Cançó que escoltes

How you want your lovin’ done

Ell era un cridaner de blues amb una gran veu molt intensa, aguda, fa servir com a recurs la seva ronquera, la melodia i el vibrat. L’orquestra de Count Basie va ser el vehicle perfecte per als talents únics de Jimmy Rushing.
Home d’una gran presència física, personalitat jovial,  capacitat pel swing i el ser ell mateix tot un espectacle,  el va convertir en el lider de les bandes on va tocar . Ser el líder d’una banda gran no és una tasca fàcil, però era una cosa natural en ell.
Una bona mostra de la veu d’en Jimmy Rushing és aquest “The essential Jimmy Rushing” del any 1974 un recull dels seus millor temes de l’època de Kansas post Basie, un recull de cançons plenes de blues i swing que cal revisar.


‘Podeu escoltar un extracte de tots els temes del disc i si us agrada comparar-lo a:’

tf-1