SOTA UN LLENÇOL DE NEU: SANT FELIU DE LLOBREGAT EL 1962

presentacio

(Artículo en castellano)

Es presenta el llibre sobre la nevada de 1962 a Sant Feliu de Llobregat

“Som dilluns, 24 de desembre de 1962, passades les dotze de la nit, quan, en sortir de la Missa del Gall, moltes persones veuen caure els primers flocs de neu. La neu continua caient tota la nit i, de mica en mica i gràcies a les baixes temperatures, qualla i es manté. El que al principi és una ciutat enfarinada d’una fina capa blanca, es transforma en una població gairebé  nòrdica, coberta d’un llençol de neu. L’endemà, 25 de desembre, la ciutat sembla una postal de Nadal, el gruix d’aquesta capa és més gran, tot el terme municipal de Sant Feliu Llobregat és cobert d’una espessa catifa blanca que en algunes zones arriba a ser d’un metre de fondària. I continua nevant… i ho farà ininterrompudament durant gairebé 24 hores. Els transports públics i els vehicles privats deixen de circular. Un tren resta abandonat a l’estació, incapaç de prosseguir el camí. La neu esborra les diferències entre les voreres i els carrers. Tampoc es pot saber on són els escocells de la Carretera perquè l’Ajuntament acaba d’arrencar tots els arbres per plantar-ne de nous. La gent té perill de caure.”

Aquest és un fragment de la publicació electrònica: Sota un llençol de neu: Sant Feliu de Llobregat el 1962.

div2Aquesta publicació es presentarà, divendres, 21 de desembre, a les 19h, al Centre Cívic Mas Lluí, seu actual del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i futur emplaçament de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.

Enguany fa 50 anys d’aquesta gran nevada, un fet excepcional i sense precedents en la memòria col·lectiva de la ciutat.

La iniciativa ha estat possible gràcies a la plataforma de publicacions digitals de toies.cat, itoies, i a la tasca de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. El llibre es podrà descarregar a partir del dissabte 22 en aquest mateix bloc.

La publicació digital uneix les avantatges d’un suport interactiu i multimèdia amb les possibilitats que dóna els continguts a Internet. La presentació mostrarà el potencial innovador d’aquests nous suports.

El llibre electrònic recull la crònica d’aquesta nevada i mostra com era Sant Feliu de Llobregat l’any 1962. Amb un estil periodístic, s’apleguen diversos aspectes referits al context local i internacional d’aquells dies, alhora que es mostren pinzellades de la vida quotidiana local. El text i les imatges fan un recorregut sobre els carrers, els parcs i els edificis que hi havia i sobre les formes d’oci, les entitats i el lleure dels santfeliuencs i santfeliuenques de l’època. També s’hi apleguen  diversos testimonis sobre la nevada.

En total, podrem veure més de 100 imatges sobre un Sant Feliu nevat. Són imatges que es conserven a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, procedents del fons de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i de les donacions de ciutadans i ciutadanes de la ciutat. També conté un vídeo amb el testimoni de Blas Serrano Miranda, aleshores un jove de 18 anys que feia d’aprenent del fotògraf municipal Joaquim Ferrer i Fité.

L’obra desvetlla bocins del que va cobrir la neu i ens permet apropar-nos al passat, no només com un exercici de nostàlgia, sinó també per aconseguir que les noves generacions, usuàries habituals de les noves tecnologies, puguin conèixer una mica més la història de Sant Feliu amb la finalitat de comprendre millor la ciutat d’avui.

El llibre serà gratuït i estarà a l’abast de tothom, a més, pel fet d’esser interactiu, permetrà recollir les aportacions, els comentaris i les opinions de les persones que hagin llegit la publicació.

Es podrà descarregar en format iBook per als dispositius mòbils ipad, i en format pdf. En aquest últim cas no podreu visionar les parts interactives, és a dir la galeria d’imatges i el vídeo, per això s’habilitarà un espai web perquè hi pugueu accedir i perquè ens expliqueu les vostres històries sobre la nevada. Animem els més joves perquè preguntin a pares, mares, avis i àvies sobre com van viure la nevada i ens facin arribar les seves memòries. També podreu seguir els comentaris a twitter sobre la publicació electrònica mitjançant el hashtag #nevada62santfeliu.

Una vegada presentat el llibre, podreu accedir a aquesta mateixa pàgina on podreu descarregar-lo i us farem conèixer l’espai web per entrar els vostres comentaris.

Es tracta d’un llibre obert, d’una publicació que només es completarà amb les aportacions de totes aquelles persones que vulguin comunicar les seves vivències. Us emplacem a completar aquesta publicació amb les vostres petites històries , per aixi poder aconseguir una memòria compartida.

Podeu veure un recull de fotografies del fons simplement clicant a la imatge de sota. Són les imatges que es poden veure en el llibre electrònic però no es poden veure en el pdf. Per a la descàrrega del llibre electrònic (versió Apple i Android) i del pdf clicleu les icones de més avall:

presentaciofotostextos

Envia’ns els teus comentaris i fotos de la nevada pel twitter amb

#nevada62santfeliu

També podem anar al ‘Fòrum de la nevada’ i compartir els comentaris

que es fan des del llibre digital així com la teva història de com vas viure la nevada:

Fòrum

Fotografia de l’acte (Fotògraf: Francisco Palmero):

A-qtBSsCEAA_JLK

Per veure’l al iPad trieu el format ‘iBooks‘, per veure’l a l’ordinador, format ‘pdf‘ i per a la resta de dispositius, Android i iPhone trieu el format ‘epub

Mira el vídeo d’instruccions per baixar el llibre des del iPad al final de la pàgina de Publicacions digitals

ibooks
pdf
android3
Format iBooks
Fortmat pdf
Format epub

Mira el llibre online:

llibre

Institut Olorda. Assignatura: Història 2n de batxillerat. Professores: Clara Bargalló i Anna Argilés. Curs 2012-2013. Entrevistes realitzades:

olordacap

<<< Més articles de ‘Sant Feliu’

tf-1