El fruit del baobab

pres(Artículo en castellano)

Maite Carranza torna a escriure una novel·la per a adults i en fa la primera presentació a Sant Feliu de Llobregat

El dijous 7 de març, a les 19:30 hores, al Centre Cívic Mas Lluí es presentarà la novel·la de Maite Carranza, El fruit del baobab (Edicions 62) publicada també en castellà, sota el títol  El fruto del baobab (Espasa Calpe).  Un llibre que és a les llibreries des del  passat 14 de febrer, però que encara no s’ha presentat públicament. L’autora donarà a conèixer la novel·la en el marc dels actes del 8 de Març i ho farà a la seva ciutat, Sant Feliu de Llobregat, i al seu barri, el Mas Lluí.

Amb aquesta novel·la Maite Carranza torna a fer una nova incursió en la narrativa per a adults després de la seva obra Sin invierno (1999), i ho fa de la mà d’un tema punyent:  l’ablació.

Maite Carranza va compartir amb nosaltres (les dones del Centre d’Estudis Comarcals i de l’Arxiu) alguna informació sobre el procés de creació del llibre. De tant en tant, la vèiem sortir de la piscina i, en la pausa que fèiem, li proposàvem que esmorzés amb nosaltres. Ella, sempre amable i molt propera, ens desvetllava píndoles de la història. Ens parlava del seu viatge a Gàmbia per assessorar-se i conèixer de primera mà el tema de l’ablació, no en va ella és antropòloga de formació; també reflexionava sobre la incomoditat de la societat occidental a l’hora d’abordar aquesta pràctica de la qual sovint s’amaga el nom i del repte de tornar a escriure una novel·la per a adults, un sector on els llibres resten poc temps a les llibreries per la voràgine de les contínues novetats. mc1La Maite és una dona inquieta que no té por d’arriscar-se. Altres vegades ja ho ha fet,  com per exemple, quan va publicar Paraules emmetzinades, un  thriller policíac sobre el maltracte infantil destinat al públic juvenil. No s’ha deixat condicionar per les editorials i ha escrit el que volia en cada moment. També s’ha atrevit amb temàtiques tabús o poc comercials per al mercat, com el tema de l’ablació. 

Fa pocs dies, el 19 de febrer passat, el Ministerio de Cultura li va entregar el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil de l’any 2011, dins l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura dels anys 2011 i 2012. També no fa gaire, el 28 de novembre passat, va llegir una semblança personal i literària de l’escriptora Joana Raspall, amb motiu de la constitució de la comissió ciutadana de l’any Joana Raspall. Ambdues escriptores, la Joana i la Maite, comparteixen una doble característica, viuen a Sant Feliu i han excel·lit en la literatura per a infants i joves.
ccAquest públic és molt exigent perquè els nens i els joves llegeixen, sobretot,  el que els agrada. En aquestes edats es fixa el gust per la lectura i es decideix si es llegirà al llarg de tota la vida o s’abandonaran els llibres per sempre. La Joana i la Maite ho saben, per això els seus lectors senten, s’emocionen i reflexionen amb els seus llibres.

Maite Carranza també ha estat guionista de pel·lícules i de conegudes sèries de TV3 i TVE i ara, amb El fruit del baobab, fa un retorn reeixit a la novel·la per a adults.

L’acte comptarà amb la presentació d’Alba García, experta en violència vers les dones. Rosa Rodrigo farà una lectura dramatitzada d’alguns fragments de la novel·la.

He llegit El fruit del baobab i us el recomano. És una visió gens estereotipada de l’ablació, que ens apropa al tema amb tota la seva complexitat. L’autora utilitza la riquesa de diversos registres lingüístics per identificar les diferents protagonistes. És una emotiva història que parla de dones, de cultures diferents i sobretot de llibertat femenina.

Us avanço una part de la sinopsis de la contraportada per anar fent boca:

 “Dos mons, dues cultures, tres vides plenes de dilemes. La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L’Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills. Potser perquè l’aixopluc del baobab de la infantesa s’ha esvaït i ara viu en un territori hostil. La feina és incerta, acaba de descobrir la intenció del marit d’afegir una segona esposa a la família i la filla gran s’ha tornat rebel.

Efectivament, la Binta, la millor estudiat de l’institut i en plena eclosió adolescent, està disposada a trencar els tabús i les tradicions de la família: s’ha enamorat d’un noi blanc, s’avergonyeix de l’analfabetisme de la mare i, sobretot, no li perdona la seva mutilació. La Lola, la metgessa d’ulls hipnòtics com el mar, de mica en mica es guanya la confiança de l’Aminata i la Binta i s’involucra perillosament.”

Intueixo que la novel·la tindrà un llarg recorregut perquè la força de les protagonistes t’atrapa des del començament, per això no us en podeu perdre la presentació.

mluz

gmCom arribar al Centre Cívic Mas Llui a Sant Feliu de Llobregat

tarja

<<< Més articles de ‘Sant Feliu’

tf-1