La maternitat, una mirada des de la història

(Artículo en castellano)

La historiadora Carme Sanmartí fa una conferència sobre la maternitat i la història

El dimecres 13 de març, a les 19:30 h, al Centre Cívic Mas Lluí, tindrà lloc la conferencia  “La maternitat, una mirada des de la història”, a càrrec de la historiadora Carme Sanmartí. La xerrada l’organitza l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, l’Arxiu Comarcal i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i s’inclou dins la programació dels actes del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

El concepte de maternitat ha canviat al llarg de la història i és diferent en les diverses cultures. La seva evolució està estretament vinculada a les transformacions de l’estructura familiar. Segons diversos historiadors i historiadores, l’estima als fills i les filles, tal i com l’entenem en l’actualitat, es va començar a formular a Europa Occidental a partir del segle XVIII.  Abans es desconfiava de l’amor excessiu a les criatures perquè es considerava que no era aconsellable abocar molts sentiments en persones que segurament no viurien gaire temps. A finals del set-cents, amb el descens de la mortalitat infantil, l’estima i la cura dels fills i de les filles es va transformar radicalment.

dimecresLa historiadora Carme Sanmartí ens parlarà d’aquestes transformacions. També farà un anàlisi de la maternitat a través de l’estudi de la correspondència femenina dels segles XVIII i XIX procedent d’alguns fons familiars d’arxius de Catalunya.

Carme Sanmarti Roset  és  doctora en Història Contemporània i Llicenciada en Filosofia i Lletres (Secció Història de l’Art). Actualment és professora titular de la Universitat de Vic, on imparteix l’assignatura d’Història dels feminismes i dels moviments socials al Màster Interuniversitari de Dones i Ciutadania.  És membre del grup de recerca consolidat “Estudis de Gènere: traducció, història, literatura i comunicació” de la UVic i centra la seva recerca en la història de la família i de les dones en l’època contemporània.

És membre de la Comissió Permanent de l’IIEDG i  assessora de la col·lecció Capsa de Pandora que publica Eumo Editorial.

Entre les publicacions sobre relacionades amb aquest tema té els articles i els llibres següents:

foto– La pagesia benestant al Bages. El mas Sanmarti. Fundació Caixa de Manresa (1995).

Juntament amb M Luz Retuerta: “Família, divorci i patrimoni al principi de l’època contemporània. El cas de Josepa Falguera i Pastor (1794-1881)” a  Les dones i la història al Baix Llobregat.  Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2002).

“Les dones: família i sentiment religiós” a Església, societat i poder a les terres de parla catalana. Publ. CCEPC (2005).

Juntament amb Montserrat Sanmartí :“La cultura de las mujeres Baldrich a través de sus cartas. Valls en el siglo XIX” a Mujer y cultura escrita. Del mito al siglo XXI.  Ed. Trea (2005).

Juntament amb Montserrat Sanmartí :“Dots i llegats dels Baldrich de Valls (1768-1863)” a Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics. Institut d’Estudis Catalans. Barcelona,  Núm. XVI. (2006).

“El sufragi femení a la premsa d’Osona (1931-1939)” dins Ausa, XXII.157. (2006).

“Il·lustradores, ceramistes i afins” a Pilar Godayol (ed.) Catalanes del XX. Vic: Eumo (2006). p. 133-156.

Darrerament centra les seves recerques en l’estudi de la maternitat en l’època contemporània i en la correspondència de dones de finals del segle XVIII i segle XIX. Sobre aquest últim tema ha presentat diverses comunicacions en congressos internacionals i té dos articles en premsa.

Foto superior: Nicolasa Núñez Pastor (1777-1860), va ser una dona benestant nascuda a Roses (Alt Empordà) autora d’una correspondència molt interessant, on, entre altres temes, es fa referència a la maternitat. La historiadora Carme Sanmartí ha estudiat la seva correspondència. Font: Arxiu Municipal de Barcelona. Fons Narcís Oller.

mluz

gmCom arribar al Centre Cívic Mas Llui a Sant Feliu de Llobregat

<<< Més articles de ‘Sant Feliu’

tf-1