La maternitat, una mirada des de la història
La historiadora Carme Sanmartí fa una conferència sobre la maternitat i la història
El dimecres 13 de març, a les 19:30 h, al Centre Cívic Mas Lluí, tindrà lloc la conferencia “La maternitat, una mirada des de la història”, a càrrec de la historiadora Carme Sanmartí. La xerrada l’organitza l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, l’Arxiu Comarcal i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i s’inclou dins la programació dels actes del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.
El concepte de maternitat ha canviat al llarg de la història i és diferent en les diverses cultures. La seva evolució està estretament vinculada a les transformacions de l’estructura familiar. Segons diversos historiadors i historiadores, l’estima als fills i les filles, tal i com l’entenem en l’actualitat, es va començar a formular a Europa Occidental a partir del segle XVIII. Abans es desconfiava de l’amor excessiu a les criatures perquè es considerava que no era aconsellable abocar molts sentiments en persones que segurament no viurien gaire temps. A finals del set-cents, amb el descens de la mortalitat infantil, l’estima i la cura dels fills i de les filles es va transformar radicalment.
La historiadora Carme Sanmartí ens parlarà d’aquestes transformacions. També farà un anàlisi de la maternitat a través de l’estudi de la correspondència femenina dels segles XVIII i XIX procedent d’alguns fons familiars d’arxius de Catalunya.
Carme Sanmarti Roset és doctora en Història Contemporània i Llicenciada en Filosofia i Lletres (Secció Història de l’Art). Actualment és professora titular de la Universitat de Vic, on imparteix l’assignatura d’Història dels feminismes i dels moviments socials al Màster Interuniversitari de Dones i Ciutadania. És membre del grup de recerca consolidat “Estudis de Gènere: traducció, història, literatura i comunicació” de la UVic i centra la seva recerca en la història de la família i de les dones en l’època contemporània.
És membre de la Comissió Permanent de l’IIEDG i assessora de la col·lecció Capsa de Pandora que publica Eumo Editorial.
Entre les publicacions sobre relacionades amb aquest tema té els articles i els llibres següents:
– Juntament amb M Luz Retuerta: “Família, divorci i patrimoni al principi de l’època contemporània. El cas de Josepa Falguera i Pastor (1794-1881)” a Les dones i la història al Baix Llobregat. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2002).
– “Les dones: família i sentiment religiós” a Església, societat i poder a les terres de parla catalana. Publ. CCEPC (2005).
– Juntament amb Montserrat Sanmartí :“La cultura de las mujeres Baldrich a través de sus cartas. Valls en el siglo XIX” a Mujer y cultura escrita. Del mito al siglo XXI. Ed. Trea (2005).
– Juntament amb Montserrat Sanmartí :“Dots i llegats dels Baldrich de Valls (1768-1863)” a Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics. Institut d’Estudis Catalans. Barcelona, Núm. XVI. (2006).
– “El sufragi femení a la premsa d’Osona (1931-1939)” dins Ausa, XXII.157. (2006).
– “Il·lustradores, ceramistes i afins” a Pilar Godayol (ed.) Catalanes del XX. Vic: Eumo (2006). p. 133-156.
Darrerament centra les seves recerques en l’estudi de la maternitat en l’època contemporània i en la correspondència de dones de finals del segle XVIII i segle XIX. Sobre aquest últim tema ha presentat diverses comunicacions en congressos internacionals i té dos articles en premsa.
Pienso que será una conferencia muy interesante . Allí estaré si la gripe no lo impide .