Free Gerry !

La pau a Irlanda també és molt precària

.

Amics i amigues,

Com a catalana, resident a Irlanda del Nord, he seguit amb entusiasme i esperança l’evolució del procés de pau al País Basc, per això he celebrat que ETA hagi manifestat que abandona la lluita armada de forma permanent i que segueixi les passes de l’IRA. El procés de pau irlandès és una inspiració i un modelo a seguir. Però em pregunto, per què aquest procés de pau no s’ha estès a casos com el del meu marit Gerry McGeough? El meu marit ha estat processat i condemnat aquest any per uns fets de 1981, anteriors al procés de pau. Ell no és un dissident. Els càrrecs que se l’imputen són possessió d’armes, pertinença a l’IRA i intent d’assassinat d’un soldat britànic. A Gerry també el van disparar i, gairebé el maten, pel contrari, el soldat al qual va disparar és viu i no fou ferit. A través del “Good Friday Agreement”, de l’any 1998, es va concedir la llibertat a tots els presos polítics que llavors eren a la presó. En aquell moment Gerry no era a la presó, si ho hagués estat, hagués aconseguit la llibertat i ara no seria a la presó. El seu judici ha tingut anomalies, s’ha fet sense jurat i es va utilitzar la seva petició d’ asil polític a Suècia i la seva novel·la Defenders com a prova en contra d’ell.
Insisteixo: Gerry McGeough hauria obtingut l’amnistia l’any 1998, si llavors hagués estat pres, tal i com va manifestar recentment Gerry Adams a unes declaracions on va demanar al Govern Irlandès i al Govern Britànic, cosignants de l’esmentat procés de pau, que li donessin la llibertat perquè tornés amb la seva família al comtat de Tyrone.
Els demano que publiquin la meva carta amb la finalitat que es conegui a Catalunya i Espanya que a Irlanda li resta molt per avançar pel camí de la pau. Els hi faig saber també que he demanat el suport explícit de Gerry Adams i la seva intercessió en la vista del pròxim 1 de desembre, on es donarà resposta a la petició d’amnistia per a Gerry McGeough.

Salutacions,

Maria Jose McGeough Brantry (de soltera M. José Retuerta), co. Tyrone.

Anuncis