“Deconstruint el 23 F” a Sant Feliu de Llobregat

estrena22El 12 de maig, a les 20 h, a CineBaix, podrem veure la pel·lícula Deconstruint el 23 F de Xavier Juncosa, de 58 m. de durada.

L’any passat ja vam poder comprovar la qualitat dels documentals d’aquest cineasta a través de la pel·lícula Erasme de Gònima. Enguany, tracta un dels temes més controvertits de la història recent: el cop d’estat del 23 F.

La trama que hi ha darrere d’aquests fets ha estat durant molts anys silenciada. Fins ara, ha prevalgut un pacte general per avalar la versió que mostra el rei com a garant de la democràcia davant les intrigues dels copistes. Amb tot, sembla que en els últims temps s’obren fissures en aquesta versió oficial i una sèrie d’ombres esvaeixen la nitidesa d’aquesta imatge.

cinebaix

Recentment, Javier Cercas, un escriptor de prestigi i de gran ressò mediàtic, ha publicat l’assaig Anatomía de un instante, que tracta els fets i el context en què es van produir. Segons ell, el rei va alenar d’alguna forma el cop, tot i que va ser ell el que el va desactivar perquè era l’únic que ho podia fer.

xjJuncosa va més enllà i segueix minuciosament els fets de la trama, per identificar les complicitats entre el cop i la Corona.

Sobre Xavier Juncosa (Barcelona, 1956) us recordaré algunes dades. És Premi Nacional de Cinematografia (1988), i autor i director de més de noranta documentals, entre els quals esmentem: Dreams of Barcelona (1992), sobre els Jocs Olímpics de Barcelona; Pasolini, un viaggio a Italia (1999)”; Gaudí, l’arquitecte de la natura (2001); Costafreda (2002), un documental sobre aquest poeta barceloní; Le polyèdre Benjamin (2005), sobre el filòsof Walter Benjamin; La montaña del destino: Leni Riefenstahl; Integral  Sacristan, (2006), que tracta la vida i l’obra del  filòsof Manuel Sacristán; Erasme de Gònima, sobre l’industrial propietari de la finca que actualment és el Col·legi Bon Salvador de Sant Feliu de Llobregat, i L’Albero delle parole (2008), sobre el cineasta milanès Ermanno Olmi.

L’obra de Juncosa no és gens convencional. És una filmografia en solitari. Ell és l’autor dels guions, i l’encarregat del so, la fotografia, la direcció i la producció. Amb la seva càmera arriba al cor dels temes i dels personatges des d’una perspectiva heterodoxa i personal que no deixa mai indiferent.

El dia de la projecció, l’historiador Jesús Vila del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat presentarà al cineasta i contextualitzarà els fets, i el mateix Xavier Juncosa ens parlarà de la seva pel·lícula.

cinebaix-el-cinema-de-sant-feliu-de-llobregat Com arribar?

p://toies.files.wordpress.com/2009/02/02-my-old-flame.mp3.

toiesmesarticles

peu2